Китай разкритикува остро спазването на правата на човека в САЩ и каза на Вашингтон да се "погледне в огледалото", след като американският първи дипломат заяви, че ще почете убитите при кървавите репресии на Пекин на площад "Тянанмън" на тази дата през 1989 г., съобщава "Франс прес". 

Китай пришпори САЩ да "признаят собствените си сериозни проблеми с правата на човека", подчерта говорителят на китайското външно министерство, след като държавният секретар Антъни Блинкън отбеляза, че Вашингтон ще "почете убитите преди 32 години" и ще продължи да подкрепя китайските правозащитници.

Хонконг с крути мерки срещу честванията на събитията на пл. "Тянанмън", арестува видна демократка

Хонконг с крути мерки срещу честванията на събитията на пл. "Тянанмън", арестува видна демократка

Днес се навършват 32 години от бруталното разправа на Китай срещу протестиращите

По думите на говорителя коментарите на Блинкън били намеса във вътрешните работи на Китай

Блинкън написа в "Туитър", че "4 юни е 32-та годишнина от кървавите репресии на КНР (Китайската народна република) на площад "Тянанмън", убивайки хиляди протестиращи, които просто призовават за спазване на техните права и свободи".

Блинкън настоя, че "правата на човека са универсални и всички правителства трябва да ги защитават и подкрепят".

На 4 юни 1989 г. студентски протести на пл. "Тянанмън" в Пекин в подкрепа на демократичните реформи бяха насилствено разпръснати от китайската армия, оставяйки над 200 убити и стотици други ранени според официалните данни на китайските власти.

Тайван никога няма да забрави кървавите репресии на Китай на "Тянанмън"

Тайван никога няма да забрави кървавите репресии на Китай на "Тянанмън"

И ще се придържа към вярата си в демокрацията

По-рано тази седмица Блинкън заяви в интервю за CBS News, че САЩ нямат "лукса да не се занимават с Китай".

Той добави, че "има истински сложности в отношенията, независимо дали става въпрос за съперничеството, дали за конкуренцията, дали за сътрудничеството".

На въпрос за възможността за военна конфронтация с Китай държавният секретар подчерта, че това не е в интерес нито на Вашингтон, нито на Пекин.