Китай настоя САЩ да се откаже от искането си Канада да екстрадира ръководен кадър на китайския технологичен гигант Huawei, хвърляйки вината върху Вашингтон за казус, който сериозно обтегна отношенията на Пекин с Отава, съобщава "Асошиейтед прес".

Говорителката на китайското външно министерство изтъкна, че казусът с Мън Ванчжоу е необичаен, а договорът на Канада за екстрадиция със САЩ нарушава "безопасността и законните права и интереси на китайските граждани".

Китай заплаши Канада с "последици", ако наложи забрана на Huawei

Китай заплаши Канада с "последици", ако наложи забрана на Huawei

Да участва в изграждането на 5G мрежа в страната

Говорителката подчерта, че Китай настоява САЩ да отмени заповедта за арест на Мън и "да не отправя официално искане за екстрадиране към канадската страна".

Коментарите от страна на Китай идват, след като повече от 100 учени и бивши дипломати подписаха писмо, с което призоваха Китай да освободи двама канадци, арестувани в очевидно отмъщение за ареста на Мън.

Позицията на Китай идва след информация на канадския вестник Globe and Mail, че САЩ планират официално да поискат екстрадирането на Мън, за да бъде обвинена в извършването на измама чрез заблуждаване на банки за бизнес отношенията на Huawei в Иран.

Не пътувайте до Канада, призова Пекин китайците

Не пътувайте до Канада, призова Пекин китайците

Съобщението е в отговор на подобен съвет на канадското правителство

Китай задържа бившия канадски дипломат Майкъл Ковриг и канадския предприемач Майкъл Спейвър на 10 декември в очевиден опит да окаже натиск върху Канада да освободи Мън, която беше арестувана на 1 декември по искане на американските власти.

Мън Ванчжоу е главен финансов директор на Huawei и дъщеря на основателя на компанията. Huawei имат тесни връзки с китайската армия и са смятани за едно от най-успешните международни предприятия на страната, работещи в областта на високите технологии, където Китай се надява да установи господство.

В писмото, подписано от учени и бивши дипломати, се казва, че арестите на двамата канадци ще доведат до "по-малко диалог и по-голямо недоверие и подкопава опитите за справяне с разногласията и намиране на общи основи. Както Китай, така и останалата част от света ще пострадат в резултат".

ЕС, САЩ и Канада поискаха от Китай да освободи двамата канадци

ЕС, САЩ и Канада поискаха от Китай да освободи двамата канадци

Китай задържа двамата канадци, след като канадските власти арестуваха финансовия директор

Повече от 20 дипломати от седем страни и повече от 100 учени и преподаватели от 19 страни са подписали писмото.

Мън Ванчжоу живее под домашен арест в имението си във Ванкувър, докато делото ѝ се разглежда от канадските власти. Ковриг и Спейвър са задържани в китайски затвори и все още не са получили достъп до адвокатска защита.