Министерството на търговията на Китай заяви в сряда, че е призовало Великобритания да спре санкционирането на китайски фирми, след като страната санкционира пет китайски компании заради връзките им с Русия, предава "Ройтерс".

В изявление министерството каза, че Китай "твърдо се противопоставя на действията на Великобритания на основание, че китайските компании са "свързани с Русия".

Миналата седмица Великобритания наложи първите си санкции, насочени срещу кораби от "сенчестия флот" на руския президент Владимир Путин, който според нея е бил използван за заобикаляне на западните санкции върху търговията с руски петрол.

Акцията, част от 50 нови санкции и координирана с партньорите от Г-7, също е насочена към доставчици на боеприпаси, машини, микроелектроника и логистика за руската армия, включително организации, базирани в Китай, Израел, Киргизстан и Турция, каза британското правителство.

"Подходът на Великобритания е едностранна санкция, която няма основание в международното право", се добавя в него. "Призоваваме Великобритания незабавно да коригира погрешните си практики."

САЩ одобри продажбата на оръжия за 360 млн. долара на Тайван

САЩ одобри продажбата на оръжия за 360 млн. долара на Тайван

Става въпрос за дронове и ракети