Съединените щати и техните партньори са готови да използват санкции и експортни контролни мерки, за да предотвратят търговията между Китай и Русия, която застрашава тяхната сигурност по време на продължаващата война в Украйна, съобщи служител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Заместник-съветникът по националната сигурност на Белия дом по международната икономика Далип Сингх заяви, че страните могат да предприемат допълнителни действия за увеличаване на разходите за Русия, която използва сенчест флот, за да избегне тавана на цените на петрола, наложен от страните от Групата на седемте (Г-7).

Сингх също така спомена, че могат да се разширят съществуващите санкции относно финансовото улесняване, предвид опитите на Москва да пренасочи своята икономика към военни нужди.

"Разбира се, че има рискове, свързани с мобилизирането на тези активи. Политиката е свързана с компромиси," каза Сингх на събитие в Института Брукингс. "Мисля, че санкциите вършат своята работа, спрямо целите, които сме си поставили."

Сингх заяви, че срещата на върха на лидерите на Г-7 следващия месец е най-добрата възможност да се осигури финансовата подкрепа за Украйна чрез разработване на план за монетизиране на около 300 милиарда долара замразени руски активи - ход, който според него е рискован, но необходим.

Все още няма консенсус сред страните от Г-7 относно монетизирането на замразените руски активи, които биха могли да осигурят на Киев 50 милиарда долара, но Вашингтон настоява за действие предвид критичната ситуация, каза Сингх.

Лидерите на водещите демокрации от Г-7 е планирано да се съберат в Италия от 13 до 15 юни.

С указ Путин очерта отговора на Русия в случай на конфискация на активите й

С указ Путин очерта отговора на Русия в случай на конфискация на активите й

Руски лица могат да поискат от съда, компенсация да бъде прехвърлена под формата на американски активи