Русия ще идентифицира американска собственост, включително ценни книжа, която може да бъде използвана като компенсация за загуби, понесени в резултат на изземване на замразени руски активи в Съединените щати, съгласно указ, подписан от президента Владимир Путин в четвъртък, предава "Ройтерс".

Преговарящите от Г-7 обсъждат от седмици как най-добре да се използват руски финансови активи на стойност около 300 милиарда долара, като основни валути и държавни облигации, които бяха замразени малко след като Москва нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Способността на Русия да отмъсти, ако западните лидери конфискуват нейните замразени активи, е подкопана от намаляващите чуждестранни инвестиции, но вместо това тя може да преследва парите на частни инвеститори, казаха официални лица и икономисти пред "Ройтерс" този месец.

Указът от четвъртък гласи, че руски лица могат да поискат от руски съд да определи дали имуществото им е било неоснователно иззето и да поиска обезщетение.

След това съдът ще разпореди компенсацията да бъде прехвърлена под формата на американски активи или собственост в Русия от списък, който ще бъде изготвен от руската правителствена комисия за продажба на чуждестранни активи.

Русия за активите си: Кражбите за Брюксел са инструменти на външната му политика

Русия за активите си: Кражбите за Брюксел са инструменти на външната му политика

Страните от ЕС решиха да насочат приходите от замразените активи на Руската централна банка в полза на Украйна

Указът изброява ценни книжа, дялове в руски компании, недвижимо имущество, движимо имущество и имуществени права сред притежаваните от САЩ активи, които потенциално подлежат на изземване.

Бившият президент Дмитрий Медведев призна миналия месец, че Русия държи незначително количество американска държавна собственост и че всеки отговор на Русия ще бъде асиметричен, като се фокусира върху активите на частни лица.

Активите на много чуждестранни инвеститори, включително както физически лица, така и големи американски инвестиционни фондове, се държат в специални сметки от тип C, които Русия въведе малко след като изпрати армията си в Украйна и беше ударена от порой от западни санкции през февруари 2022 г.

Парите в тези сметки не могат да бъдат прехвърляни извън Русия без разрешение от руските власти.

Вашингтон прие законодателство, което позволява на администрацията на президента Джо Байдън да конфискува руски активи, държани в американски банки, и да ги прехвърли на Украйна, нещо, което Русия многократно е наричала незаконно.

За Кремъл и по-лекият план на ЕС за руските активи си остава кражба

За Кремъл и по-лекият план на ЕС за руските активи си остава кражба

Русия ще счита изземването на приходите от замразените си активи за нарушение на нормите на сметовната икономическа система