Министрите на финансите от Г-7, които ще се срещнат в Италия следващата седмица, ще подкрепят плана на Европейския съюз (ЕС) за използване на приходите от замразени руски активи, за да подпомогнат военните усилия на Украйна.

Това съобщава "Ройтерс" в четвъртък, като цитира служител на италианското министерство на финансите.

Италия, която държи ротационното председателство на Г-7, също ще се опита да съживи международна сделка за споделяне на данъчните права на големи корпорации, която Съединените щати се борят да ратифицират в Конгреса, официалният представител, който отказа да бъде идентифициран по име, каза на брифинг пред медиите.

Г-7 замрази финансови активи на стойност около 300 милиарда долара скоро след атаката на Москва срещу нейния съсед през февруари 2022 г. Оттогава се обсъжда дали и как да използват средствата, за да помогнат на Украйна.

Съединените щати предложиха активите да бъдат конфискувани в тяхната цялост, но Европа се отказа, позовавайки се на рискове за еврото и правни последици.

Г-7 ще подкрепи линията на ЕС за използване на извънредните приходи от замразените руски активи в полза на Украйна, каза служителят преди срещата в Стреза, Северна Италия, на 24-25 май.

Г-7 набеляза конкретни стъпки в помощ на Украйна, доволен Кулеба

Г-7 набеляза конкретни стъпки в помощ на Украйна, доволен Кулеба

Тою предупреди, че Европа ще бъде погълната от война, ако Русия победи

Разговорите са фокусирани върху използването на доходите от активите, а не върху самите активи, каза служителят, добавяйки, че всяко решение трябва да има подкрепата на ЕС и "солидна правна основа".

Подложен на съпротивата на Европа, Вашингтон наскоро предложи използването на активите като обезпечение за предоставяне на заеми за Украйна.

Италианският служител каза, че финансовите ръководители ще извършат основната работа, целяща да даде възможност на правителствените ръководители на Г-7 да постигнат окончателно решение на среща на върха в южния италиански регион Пулия през юни.

Търговските отношения с Китай също ще бъдат обсъдени в Стреза, след като Съединените щати тази седмица разкриха рязко повишаване на митата върху редица китайски внос, въпреки че въпросът не е в официалния дневен ред на срещата, каза служителят.

Италия има резерви относно използването на мита поради разрушителното им въздействие върху световната търговия.

Тъй като търговското примирие относно данъците върху дигиталните услуги между САЩ и няколко европейски страни трябва да изтече през юни, Италия ще насърчи последни преговори, за да предотврати провала на плановете за глобален минимален данък върху мултинационалните компании.

Първият стълб на това споразумение има за цел да преразпредели към страните, в които компаниите правят бизнес, правата да облагат с данък около 200 милиарда долара корпоративни печалби.

ЕС се готви да купи за Украйна оръжия за 3 млрд. евро от лихви от руски активи

ЕС се готви да купи за Украйна оръжия за 3 млрд. евро от лихви от руски активи

Инициативата е отделна от по-мащабният натиск от страна на САЩ за конфискуване на активите в тяхната цялост

Преговорите не са постигнали напредък преди срещата следващата седмица.

Припомняме, че Русия предупреди, че е готова да отговори със същото, ако Западът конфискува замразените ѝ активи. 

Г-7 включва САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада.