Китай не е провел подземен тест на ядрено оръжие, както твърди Държавният департамент на САЩ. Това увери говорителят на китайското военно министерство.

Говорителят подчерта, че твърденията били "неверни", като добави, че Китай спазвал международните спогодби за контрол на оръжията.

Китай хока САЩ, "нелепо" било търсенето на отговорност и компенсации от него за COVID-19

Китай хока САЩ, "нелепо" било търсенето на отговорност и компенсации от него за COVID-19

"Пълен политически фарс"

Той добави, че политиците в САЩ се опитват да "стигматизират" Китай в контекста на пандемията от новия коронавирус, за която Пекин нямало да приеме вината.

Освен това според Китай обвиненията на САЩ били "егоистични" и "безотговорни".

Коментарите на китайското военно ведомство идват, след като в доклад на Държавния департамент се казва, че нямало доказателства за ядрени дейности на Китай, но отбелязват, че имало косвени улики за дейности на тестовия полигон в Лоп Нур през 2019 г.

Тръмп: Китай се опитва да ме провали на изборите

Тръмп: Китай се опитва да ме провали на изборите

Обвинява Китай за глобална пандемия, която уби най-малко 60 000 души

Напрежението между Китай и САЩ напоследък се увеличава, след като Вашингтон твърди, че 5G мрежите на китайския телекомуникационен гигант Huawei ще бъдат използвани за шпионаж, ако им бъде разрешено да изграждат 5G мрежата в САЩ, и след като САЩ обвиняват Китай за разпространението на пандемията от COVID-19 по света.