Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда, че смята, че справянето на Китай с коронавируса е доказателство, че Пекин ще направи всичко възможно, за да го провали на изборите през ноември, когато ще се бори за преизбиране, предадоха световните информационни агенции.

В интервю за "Ройтерс" от Овалния кабинет Тръмп заяви, че разглежда различни варианти по отношение на последиците за Китай над вируса.

Тръмп обвинява Китай за глобална пандемия, която уби най-малко 60 000 души в Съединените щати и хвърли американската икономика в дълбока рецесия, поставяйки в опасност надеждите му за още четиригодишен мандат.

Китай е трябвало да бъде по-активен в информирането на света за коронавируса много по-скоро. счита държавният глава.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп възложи на разузнавателните служби да проверят дали Китай и Световната здравна организация (СЗО) първоначално са скрили някаква информация за новия коронавирус.

Тръмп отново нападна Китай заради коронавируса

Тръмп отново нападна Китай заради коронавируса

Напрежение между Белия дом и Пекин

По-специално, те трябва да установят каква информация има СЗО за две изследователски лаборатории в Ухан.

Тръмп премина от първоначално възхваляване на китайският отговор на епидемията до остри критики, тъй като заплахата от пандемията за американската икономика и перспективите за преизбиране се изкристализираха.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео отново настоява Китай да осигури на света достъп до неговите вирусологични лаборатории в Ухан, като заяви, че светът трябва да разбере как пандемията COVID-19 се заражда там и че Пекин има задължение да бъде прозрачен.

Отношенията между Съединените щати и Китай значително се влошиха след избухването на епидемията от коронавирус.

Статия във "Вашингтон поутс" заяви този месец, че американският държавен департамент през 2018 г. предупреждава по дипломатически канали за слабости в безопасността и управлението в лабораторията в Ухан.

Помпео отново настоява Китай да осигури достъп до лаборатории в Ухан

Помпео отново настоява Китай да осигури достъп до лаборатории в Ухан

"Лаборатории, които продължават да извършват работа по заразните патогени в Китай"

Повечето учени сега считат, че новият коронавирус е произлязъл от дивата природа, като прилепите и панголините са идентифицирани като възможни видове-гостоприемници.

Междувременно, Вашингтон представи пред бизнеса мерки за помощ.