Китай е обезпокоен от манипулациите от страна на Съединените щати по проблемите на Хонконг и потискането на развитието му, каза в сряда говорител на китайското външно министерство, цитиран от "Ройтерс".

Забележките идват, след като Камарата на представителите на САЩ прие законопроект, който може да доведе до затваряне на икономическите и търговски офиси на Хонконг в Съединените щати.

"Законопроектът политизира и инструментализира нормалното икономическо и търговско сътрудничество, умишлено опетнява задграничните агенции на Хонконг", каза говорителят на външното министерство Мао Нин на редовен брифинг за пресата.

Двупартийният Закон за сертифициране на Хонконгската икономическа и търговска служба (HKETO) ще позволи на президента на САЩ да премахне привилегиите и имунитетите на търговските служби във Вашингтон, Ню Йорк и Сан Франциско, ако те не работят с "висока степен на автономия" от Китай и за други цели.

Съгласно закона, ако се установи, че HKETO вече не заслужават такива привилегии и имунитети, те трябва да прекратят дейността си в Съединените щати не по-късно от 180 дни след предаването на сертификата на Конгреса.

Законопроектът беше приет с огромно мнозинство от 413 срещу 3 във вторник. Законодателството трябва да мине в Сената на САЩ, преди да може да бъде изпратено на президента Джо Байдън, за да бъде подписано като закон.

Правителството на Хонконг заяви в изявление в сряда, че "категорично осъжда" Камарата на представителите на САЩ за използването на закона "за оклеветяване на законите за защита на националната сигурност в Хонконг и опетняване на ситуацията с човешките права в Хонконг".

Хонконг има 14 HKETO в чужбина, включително във Великобритания, Германия, Австралия и Канада. През май Великобритания арестува и обвини трима мъже, включително мениджър на HKETO в Обединеното кралство, по подозрение в подпомагане на външното разузнаване на Хонконг.

САЩ: В замяна на военна помощ Русия дава на Китай модерни военни технологии

САЩ: В замяна на военна помощ Русия дава на Китай модерни военни технологии

Вашингтон за първи път обвинява Китай в директна военна помощ за Русия