Президентът на Тайван Лай Чинг-те ескалира напрежението със "зловещи намерения". Това съобщава в сряда "Ройтерс", като цитира изявление на правителството на Китай.

То бе направено преди основната реч, която Лай ще изнесе в Тайпе и може да предизвика китайски военен отговор.

Лай, който встъпи в длъжност през май, след като спечели изборите през януари, е мразен от Китай, който го нарича "сепаратист".

Пекин твърди, че демократично управляван Тайван е негова собствена територия, мнение, което Лай и неговото правителство отхвърлят.

В отговор късно във вторник на коментари, които Лай даде през уикенда за това как е "невъзможно" Китайската народна република да стане родина на Тайван, защото Тайван има по-стари политически корени, Службата по въпросите на Тайван на Китай каза, че той бърка правилното с грешното.

Лай продължава да разпространява теорията, че двете страни на Тайванския пролив са две отделни държави, се казва в изявление.

Китай дебне за претекст, за да започне военни учения около Тайван

Китай дебне за претекст, за да започне военни учения около Тайван

Вероятно ще използва предстоящата реч на тайванския президент по повод 113-ия рожден ден на страната

"Заблудата на Лай Чинг-те за независимостта на Тайван е просто старо вино в нова бутилка и отново разкрива неговата упорита позиция относно независимостта на Тайван и зловещите му намерения за ескалиране на враждебност и конфронтация", се добавя в него.

Лай ще произнесе основната си реч за националния ден в четвъртък, който отбелязва свалянето на последната китайска династия през 1911 г. и въвеждането на Китайската република.

Победеното републиканско правителство избяга в Тайван през 1949 г., след като загуби гражданска война с комунистите на Мао Цзедун. Република Китай остава официалното име на Тайван.

Тайванският съвет за определяне на политиката на Китай по въпросите на континента заяви, че е обективен факт, че от 1949 г. Китайската народна република никога не е управлявала острова.

"Забележките на Службата по въпросите на Тайван накараха народа на Тайван да разбере ясно, че китайските комунисти се смятат за единственото законно правителство на Китай и просто не позволяват никакво място за оцеляването на Република Китай", се казва в съобщението.

Китай вероятно ще започне военни учения близо до Тайван в отговор на речта на Лай като претекст за натиск върху острова да приеме претенциите си за суверенитет, твърдят тайвански служители.

Говорител на Държавния департамент на САЩ каза, че не могат да спекулират какво би или няма да направи Китай.

"Въпреки това си струва да се подчертае, че използването на рутинни годишни тържества или публични забележки като претекст или извинение за провокативни или принудителни мерки подкопава мира и стабилността", каза говорителят.

Тайван: Китай не може да е наша родина

Тайван: Китай не може да е наша родина

Напрежение в стратегически регион

Лай казва, че само народът на Тайван може да реши бъдещето си и многократно е предлагал преговори с Пекин, но е бил отхвърлян.

Китай организира "наказателни" военни игри около Тайван малко след встъпването в длъжност на Лай през май.