Опасенията за сигурността на литовските дипломати в Китай са неоснователни. Това гласи съобщение на китайското външно министерство ден след като дипломатическата делегация на Литва напусна Народната република в набързо организирано отпътуване, информира Ройтерс.

Твърденията, че литовските дипломати се страхуват за личната си безопасност или че Китай е забранил на свои граждани да работят в представителството на държавата, са "чиста измислица", заяви говорителят на външното министерство Уан Уенбин на редовен брифинг.

В сряда литовските власти съобщиха, че са извикали своя първи дипломат обратно от Китай за "консултации" и че посолството засега ще работи дистанционно.

Миналия месец Пекин понижи дипломатическите си отношения с Литва, след като Тайван откри свое представителство в столицата на балтийската държава. Подобно на повечето държави, Литва има официални отношения с Китай, а не със самоуправляващия се и демократично ориентиран остров Тайван, който Пекин разглежда като своя територия.

Литва: Европа трябва да се подготви за икономически натиск от Китай

Литва: Европа трябва да се подготви за икономически натиск от Китай

Вилнюс и Пекин са в конфликт заради Тайван

В сряда група от 19 души, състояща се от служители на посолството и техни близки, напусна Пекин на път за Париж. Един дипломат е определил заминаването им като отговор на "сплашване".

"Литовската страна никога не е повдигала пред Китай въпроса за личната безопасност. Ако тя не се изправи пред реалността, ако не обмисли и не поправи грешките си, а вместо това се отърве от собствената си отговорност, това само ще постави още по-голямо предизвикателство пред двустранните отношения", подчерта говорителят Уан Уенбин.

Пред репортери във Вилнюс външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис заяви, че преди заминаването е имало несигурност относно правния статут на литовските дипломати в Китай.