Литва ще се адаптира към краткосрочните икономически проблеми, причинена от Китай заради засилването на връзките ѝ с Тайван. Това заяви външният министър на страната Габриелиус Ландсбергис, като същевременно призова Европа да се противопостави на икономическата "принуда" от страна на Пекин, предаде Ройтерс.

В неделя Китай понижи дипломатическите си отношения с Литва заради стъпката на балтийската държава да позволи на самоуправляващия се Тайван да открие свой офис-посолство в нея.

Пекин разглежда демократично управлявания Тайван като своя провинция, а литовски служители твърдят, че Китай се е опитал да прекъсне търговските връзки, в отговор на решението на Литва.

Китай понижи дипломатическите си връзки с Литва заради Тайван

Китай понижи дипломатическите си връзки с Литва заради Тайван

Напрежението между държавите продължава заради признаването на острова за държава

В интервю за Ройтерс Ландсбергис обаче заяви, че загубите за страната му ще бъдат краткотрайни, тъй като Литва работи за намаляване на зависимостта на веригите си за доставки от Китай. Народната република не само е прекъснала връзките си с литовски компании, но и е оказала натиск на фирми в трети страни, за да ги накара да не правят бизнес с Литва, каза още той.

По думите му Литва ще предостави на страните модел за това как да устоят на подобен натиск, но Европа като цяло трябва да се включи по-активно в Индо-тихоокеанския регион, за да повиши икономическата си сигурност и да устои на евентуален натиск.