Упоритата работа на Китай, опитвайки се да осигури премахването на ядрените оръжия на Корейския полуостров, е очевидна за всички. Това обявиха от китайското външно министерство, след като новоизбраният американски президент Доналд Тръмп заяви по-рано, че Пекин не бил оказвал съдействие в осъществяването на контрол върху Северна Корея, съобщава "Ройтерс".

Тръмп за ядрените ракети на Пхенян: Това няма да стане!

Тръмп за ядрените ракети на Пхенян: Това няма да стане!

Остра критика срещу Китай...

Говорителят на китайското външно министерство, говорейки на редовна пресконференция, също така призовал САЩ да признае чувствителността на въпроса с Тайван, след като Тръмп остави открита възможността за среща с президента на Тайван, ако тя посети САЩ, след като той встъпи в длъжност на 20 януари.

Междувременно от външното министерство на Южна Корея обявиха, че коментарите на Тръмп за Северна Корея показвали, че той е наясно с неотложността на заплахата, която представлява нейната ядрена програма и че Сеул няма да прояви нерешителност относно политиката на санкции срещу изолираната комунистическа страна.

Вождът на Северна Корея Ким Чен-ун обяви в неделя, че неговата държава била съвсем близо до тестово изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, която може да достигне до части от територията на САЩ.

Северна Корея на финалната права на ново ракетно изпитание

Северна Корея на финалната права на ново ракетно изпитание

Похвали се вождът Ким Чен Ун

Тръмп отхвърли твърдението на севернокорейския вожд, като написа в "Туитър": "Това няма да стане."

Според външното министерство в Сеул коментарът на Тръмп, в който той за пръв път споменава проблема с ядрената програма на Северна Корея от избирането си за президент през ноември, можел да бъде интерпретиран като "ясно предупреждение" за Пхенян.

"Заради нашата активна работа, избраният за президент Доналд Тръмп и американските власти са действително наясно със сериозността и спешността на ядрената заплаха, идваща от Северна Корея", посочи говорителят на южнокорейското външно ведомство.