Министерството на външните работи на Китай заяви в сряда, че офисите, създадени в Нидерландия, не са полицейски участъци, а по-скоро центрове за подпомагане на китайски граждани при подновяването на документи, ден след като нидерландското правителство нареди затварянето им на фона на разследване на тяхната дейност, предава Ройтерс.

Нидерландското правителство обяви миналата седмица, че ще разследва дали офисите са работили незаконно след доклади на RTL Nieuws и уебсайта "Follow The Money", че два такива офиса са изпълнявали официални функции, включително дистанционно подновяване на шофьорски книжки на китайски граждани без тези офиси да имат официален дипломатически статут.

Това последва обвинения, отхвърлени от китайското посолство в Хага, че един от офисите също е тормозил китайски дисидент, живеещ в Нидерландия.

На въпрос за нидерландското разследване и дали Китай е уведомил властите в кралството за тези офиси, говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзиан отхвърли обвиненията.

"Офисите, които споменахте, не са полицейски участъци или полицейски центрове", каза Джао на редовен брифинг в Пекин в сряда.

"Техните дейности е да подпомагат живеещите в Нидерландия китайски граждани, които трябва да кандидатстват за подновяване на изтекла шофьорска книжка онлайн, и дейности, свързани с услугите за физически преглед, като предоставят място за тяхното извършаване", добави Джао.

"Служителите там работят доброволно и са ентусиазирани китайци, а не китайски полицаи. Надяваме се, че засегнатите страни няма да отправят неразумни претенции."

Властите в Германия също разследват дали Китай поддържа нелегален извънтериториален полицейски офис във Франкфурт, каза говорител на германското правителство миналата седмица.

Германското разследване имаше за цел да провери доклад на испанската активистка група Safeguard Defenders, който каза, че Китай е създал недекларирани полицейски служби в 30 страни, включително Германия, каза говорител на германското вътрешно министерство.

"Китайските органи за обществена сигурност спазват стриктно международното право и напълно зачитат юридическия суверенитет на други страни", каза друг говорител на китайското външното министерство Мао Нин в отговор на въпрос относно китайските полицейски участъци в чужбина.

В петък германският канцлер Олаф Шолц трябва да направи официално посещение в Китай, в чиято целесъобразност се съмняват някои лидери в Източна Европа и тази позиция бе изразена от латвийския премиер Кришиянис Каринш на Европейския съвет в края на месец октомври в Брюксел.

"Враждебен", "авторитарен" и "яростен конкурент" са някои от описанията, които лидерите на ЕС използваха, за да опишат Китай в стратегическата дискусия относно отношенията между ЕС и Пекин.

Втвърдяването на тона, според финландския премиер Сана Марин, е пряк резултат от пробуждането на Европа заради войната в Украйна. "Очаквам стратегическата дискусия за Китай. Мисля, че това е много важно, трябва да обсъдим повече за европейските зависимости, особено когато става въпрос за нови технологии или знания", каза тя преди да влезе в срещата.

"Сега виждаме колко проблематично е, че сме толкова зависими от руската енергия, а Русия използва енергията като оръжие срещу Европа. Така че мисля, че е много важно да обсъдим Китай днес.

Нейният белгийски колега Александър Де Кроо призова за преосмисляне на цялостните отношения с Пекин.

"По определени теми Китай е партньор, като например по изменението на климата. В някои области е конкурент - при това е жесток конкурент. В някои области също виждаме, че имат враждебно поведение", каза той.

"И в миналото мислех, че бяхме твърде самодоволни като европейски страни. Мисля, че през последните месеци разбрахме, че в много чисто икономически области геополитиката също играе роля."

"С Китай е най-добре да се справяме, когато сме 27-те страни заедно, а не един по един ", каза Кришянис Каринш, латвийският министър-председател. Неговият естонски колега Кая Калас изрази подобна линия: "Моето послание за Китай е, че трябва да се занимаваме с Китай във формата 27+1. Ние сме силни, когато сме обединени, разговаряйки с великите сили."

Как се промени Китай при Си Дзинпин

Как се промени Китай при Си Дзинпин

По време на 10-годишното управление на Си страната претърпя дълбока промяна