Китай заплаши да отмъсти срещу новите ограничения на САЩ върху китайски държавни медии, което е нова ескалация на напрежението между двете суперсили, докато те предприемат огледални крути мерки срещу медиите една на друга, съобщава "Франс прес".

Държавният департамент на САЩ обяви вчера, че е прекласифицирал четири китайски медии - китайската държавна телевизия, държавната информационна агенция China News Service и двата печатни официоза People's Daily и Global Times - като чуждестранни мисии, а не медии в САЩ, като ги добави към още пет китайски медии, посочени през февруари.

Китай вече изгони повече от дузина американски журналисти като част от спора.

Китай предупреден да се подготви за изваждане от платежната система на САЩ

Китай предупреден да се подготви за изваждане от платежната система на САЩ

Синхай подчерта, че Китай предимно разчита на американската платежна система

Днес Пекин заклейми последните действия на САЩ като "неприкрито политическо потискане на китайските медии", което "допълнително разкрива лицемерието на така наречената свобода на словото и печата, с която САЩ обичат да парадират".

"Категорично призоваваме САЩ да отхвърлят този начин на мислене и идеологически предразсъдъци от Студената война... в противен случай Китай няма да има друг избор освен да отговори подобаващо", подчерта говорителят на китайското външно министерство на редовна пресконференция.

Всички девет китайски държавни медии ще бъдат задължени да съобщават подробности за персонала си в САЩ и сделки с недвижими имоти там на Държавния департамент. Техните новини няма да бъдат ограничавани, уточниха официални лица.

Помпео: Китай използва дезинформация, за да разделя САЩ и Европа

Помпео: Китай използва дезинформация, за да разделя САЩ и Европа

Вашингтон обвинява Пекин, че е прикрил епидемията

"Тези четири субекта не са медии; те са пропагандни медии", настоя Дейвид Стилуел, най-високопоставеният американски дипломат за Източна Азия.

Той отказа да каже дали четирите държавни медии ще бъдат задължени да намалят персонала си в САЩ, което беше изискано от петте, които бяха посочени по-рано.

Това обявление е още едно доказателство, че срещата на закрити врата през миналата седмица на Хавайските острови между държавния секретар на САЩ Майк Помпео и висш китайски властник не е успяла да смекчи двустранното напрежение.

Петте държавни китайски медии, определени по-рано като чуждестранни мисии, бяха най-голямата китайска информационна агенция "Синхуа", China Global Television Network (китайската държавна англоезична телевизия), China Radio International и американските дистрибутори на печатните People's Daily и англоезичния China Daily.

След като на тези медии беше наредено да орежат броя на китайските си служители в САЩ, Пекин отвърна още през март, като изгони американски граждани, работещи за три основни вестника - "Ню Йорк таймс", "Уолстрийт джърнъл" и "Вашингтон пост".

Китай и Иран искали Байдън да спечели изборите

Китай и Иран искали Байдън да спечели изборите

Президентът на САЩ в атака

Някои адвокати на медийните права изразиха опасения относно подхода на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, като заявиха, че това е дало на Китай предлог да изгони журналисти, които безстрашно съобщават за пандемията от коронавирус и за масовото задържане на уйгури и други тюркски мюсюлмани.

Служители на Държавния департамент казват, че американските медии са свободни да информират критично за своето правителство, докато китайските държавни медии докладват на правителството.

През февруари Китай отделно изгони трима журналисти от "Уолстрийт джърнъл", след като вестникът публикува мнение със заглавие, което определя страната за "болния човек на Азия", което Пекин определи като расистко.

Помощник държавният секретар на САЩ Стилуел омаловажи опасенията, че Китай ще изгони още американски журналисти, като посочи, че действията на САЩ са "просто извинение" за Пекин за репресии срещу медиите.

"Опитвайки се да обвържем това, което правим, за да се защитим от това, което избират да направят - да изритат най-добрите разследващи репортери, особено тези, които говорят китайски - това е целият им избор", каза той.

Тръмп: Може напълно да скъсаме с Китай

Тръмп: Може напълно да скъсаме с Китай

В пореден постинг н Туитър...