Правителството на Китай предупреди, че ще предприеме "силови мерки", ако председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван, съобщава агенция Ройтерс. "Файненшъл таймс" писа, че тя ще посети острова, който Китай разглежда като своя територия, следващия месец.

Пелоси и нейната делегация ще посетят също Индонезия, Япония, Малайзия и Сингапур и ще прекарат известно време в Хаваите в щаба на американското индо-тихоокеанско командване, добави лондонският вестник, цитирайки хора, запознати с въпроса.

Външното министерство на Тайван заяви, че "не е получило подходяща информация" за никакво посещение.

Попитан за доклада, Дрю Хамил, заместник-началник на кабинета на Пелоси, каза: "Ние не потвърждаваме или отричаме международни пътувания предварително поради дългогодишни протоколи за сигурност".

Посещението на лидера на демократите в Тайван беше отложено от април, след като тя даде положителен тест за COVID-19. По това време Китай каза, че подобно посещение ще засегне сериозно китайско-американските отношения. отношения.

САЩ държи Китай под око заради Тайван

САЩ държи Китай под око заради Тайван

Китай разглежда Тайван като отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континента

Говорейки в Пекин, говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан заяви, че всяко посещение на Пелоси би "сериозно подкопало суверенитета и териториалната цялост на Китай".

"Ако американската страна упорито се придържа към този курс, Китай определено ще предприеме решителни и силни мерки, за да защити твърдо своя национален суверенитет и териториална цялост", каза той. "Съединените щати трябва да носят пълната отговорност за всички последствия, причинени от това.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, попитан за реакцията на Китай, каза: "Вярвам, че външното министерство е претегляло хипотетично. Това е нещо, което ще се поколебая да направя тук".

Тайван е изправен пред нарастващ натиск от Китай, който смята демократично управлявания остров за своя територия. Въпросът е постоянен дразнител в отношенията между Пекин и Вашингтон.

Тайван обаче е обнадежден от продължаващата подкрепа, предлагана от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, която многократно е говорила за "солидния си" ангажимент към острова.

Пелоси, дългогодишен критик на Китай, проведе онлайн среща с тайванския вицепрезидент Уилям Лай през януари, когато приключи посещението си в Съединените щати и Хондурас.

Белият дом е изразил загриженост относно пътуването на Пелоси, съобщи Financial Times.

Имаше разделения в администрацията на Демократическата партия в САЩ относно това дали Пелоси трябва да посети Тайван.

Китай притиска САЩ да прекратят официалните контакти с Тайван

Китай притиска САЩ да прекратят официалните контакти с Тайван

Постоянните опити на Вашингтон да изиграе "тайванската карта" застрашавали отношенията му с Пекин