"Китайска атака срещу Тайван не е неизбежна, но САЩ наблюдават "много внимателно". Китай очевидно развива способността да атакува в даден момент, но решението да го направи би било политически избор, заяви генерал Марк Мили пред BBC.

Китай твърди, че Тайван е отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена отново с континента, със сила, ако е необходимо. Китай обвини САЩ, че подкрепят независимостта на Тайван, и обеща "решително да смаже" всеки подобен опит.

Напоследък имаше подчертана ескалация между Китай и САЩ - най-мощният съюзник на Тайван.

Китай изпраща десетки бойни самолети в зоната на противовъздушната отбрана на Тайван, докато САЩ изпращат военноморски кораби през водите на Тайван.

Западът да приложи уроците от Украйна спрямо Тайван, иска Лондон

Западът да приложи уроците от Украйна спрямо Тайван, иска Лондон

Трябвало да се осигури необходимият отбранителен капацитет на острова

През май президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Китай "флиртува с опасността", като лети със свои военни самолети близо до Тайван. Той се закле да защити острова военно, ако бъде нападнат. Пекин отвърна, като обвини САЩ в "нарушаване на обещанието си за Тайван" и "намеса" в делата на Китай, добавяйки, че страната "няма да се поколебае да се бие", за да попречи на Тайван официално да обяви независимост.

Запитан дали смята, че Китай ще атакува Тайван, генерал Мили, председател на Обединения началник-щаб на САЩ, каза пред BBC: "Ще , трябва, може, това са ключовите думи тук."

"По отношение на способността, мисля, че Китай очевидно развива способност. Президентът Си Дзинпин спомена това на публични форуми, той го спомена в речи, че е предизвикал Китайската народноосвободителна армия да развие способност за нападение Тайван в даден момент.

САЩ продължават да помагат за отбраната на Тайван

САЩ продължават да помагат за отбраната на Тайван

Въпреки че уважават политиката на "единен Китай"

"И независимо дали биха го направили или не, това е политически избор, това е избор на политика, който ще се основава на начина, по който китайците гледат на ползите от разходите и риска по това време." "Няма индикации или предупреждения за нещо неизбежно в момента. Но отново, ние го наблюдаваме много, много внимателно", добави генерал Мили.

САЩ нямат официални дипломатически връзки с Тайван, но му продават оръжие като част от своя Закон за отношенията с Тайван, който гласи, че САЩ трябва да осигурят на острова средствата, за да се защити.

В същото време САЩ поддържа официални връзки с Китай и също така дипломатично признава позицията на Китай, че има само едно китайско правителство.

Китай притиска САЩ да прекратят официалните контакти с Тайван

Китай притиска САЩ да прекратят официалните контакти с Тайван

Постоянните опити на Вашингтон да изиграе "тайванската карта" застрашавали отношенията му с Пекин