Западът трябва да се поучи от грешките си, когато не успя да възпре нахлуването на Русия в Украйна, и да приложи тези уроци спрямо Тайван, за да защити мира и стабилността в Тайванския проток. Това заяви британският външен министър Лиз Тръс, цитирана от "Ройтерс".

През последните години напрежението между Тайван и Китай, който твърди, че демократично управляваният остров е негова територия, нарасна, тъй като Китай засили военните действия в близост до Тайван, за да го притисне да приеме китайското управление.

Тръс подчерта, че Западът, и по-специално страните от Индо-Тихоокеанския регион, трябва да се уверят, че Тайван е защитен.

Великобритания предупреди Китай, че инвазия в Тайван ще е катастрофална грешка

Великобритания предупреди Китай, че инвазия в Тайван ще е катастрофална грешка

Нарастващото влияние на Пекин било проблем за евроатлантическата сигурност

"Това, което казвам, е, че трябва да научим уроците от Украйна, а именно, че можехме да се уверим, че Украйна има отбранителни способности по-рано", поясни министърът.

Според нея това е щяло да допринесе повече за възпирането на руския президент Владимир Путин да осъществи инвазията. Подобен подход по нейни думи трябва да се предприеме и за други суверенни държави, включително Тайван.

На срещата на НАТО в Испания вчера Тръс заяви, че Китай "разширява влиянието си чрез икономическа принуда и изгражда способна армия", както и че "има риск да си създадат погрешна представа, която може да доведе до катастрофална грешка, като например нахлуване в Тайван".

Днес тя отклони въпросите дали предлага Великобритания да въоръжи Тайван, като заяви само: "Ние също така трябва да се уверим, че заедно свободният свят гарантира, че Тайван има необходимия отбранителен капацитет".

Министърът допълни, че Великобритания трябва да продължи да гради търговски връзки с Китай, но да избягва да става стратегически зависима от него.

Тайван – втора „Украйна”?

Тайван – втора „Украйна”?

Русия и Китай са както авторитарни, така и ревизионистки държави днес, в смисъл, че възнамеряват да оспорят съществуващия световен ред