Китай втвърди реториката си във връзка с Тайван, определяйки каквато и да е подкрепа за независимостта му като "обречена на провал", и заплаши с отмъщение срещу американските дипломатически посещения на острова, съобщава "Франс прес".

Тайван се управлява отделно от Китай от края на гражданската война през 1949 г., но Пекин смята, че островът е част от територията му в очакване на обединението.

Островът е точка на възпламеняване с Вашингтон, който обещава военна подкрепа на избраното правителство и изпрати двама високопоставени пратеници в Тайпе в последно време.

Военните на Тайван предупредиха Китай, че имат право на самозащита и контраатака

Военните на Тайван предупредиха Китай, че имат право на самозащита и контраатака

През последните месеци напрежението между Тайпе и Пекин се повиши рязко

На пресконференция китайското външно министерство настоя, че посещенията на пратениците са "политическа провокация" и заплаши с ответни мерки.

"Китай ще предприеме подходящи контрамерки, включително удряне на съответните лица", заяви говорителят на външното министерство, без да дава подробности.

Той предупреди, че действията на САЩ ще "увредят още повече сътрудничеството" между САЩ и Китай.

Говорителят добави, че всяка подкрепа за независимостта на Тайван е "задънена улица... обречена на провал".

Китай скочи: Посещението на пратеника на САЩ в Тайван насърчава "сепаратистките сили"

Китай скочи: Посещението на пратеника на САЩ в Тайван насърчава "сепаратистките сили"

"Китай категорично се противопоставя" на посещението

През 1979 г. Вашингтон признава дипломатически Пекин.

Пекин отхвърля всякакво признание на Тайван и провежда десетилетия наред политика за маргинализиране на демократичния остров.

Засиленият ангажимент на Вашингтон с Тайван при президента Доналд Тръмп е сред конфликтните точки с Пекин, като страните се сблъскват по проблеми като търговията, сигурността и пандемията от коронавирус.

Заместник държавният секретар на САЩ за икономически растеж, енергетика и околна среда Кийт Крач завърши пътуване до Тайван през уикенда, след посещението на министъра на здравеопазването на САЩ Алекс Азар през август.

В петък Тайван вдигна по спешност изтребители, докато китайските военни провеждаха учения край Тайванския проток по време на посещението на Крач.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Китай във "военни шумни заплахи".

САЩ започват да въоръжават "Крепостта Тайван" срещу Китай

САЩ започват да въоръжават "Крепостта Тайван" срещу Китай

Продават до седем основни оръжейни системи, включително мини, ракети и дронове