Тайван обяви, че въоръжените му сили имат право на самозащита и контраатака на фона на "тормоз и заплахи", в очевидно предупреждение към Китай, който миналата седмица изпрати множество самолети край чувствителния Тайвански проток, информира "Ройтерс". 

През последните месеци напрежението между Тайпе и Пекин се повиши рязко. Китай вижда като своя територия демократично управлявания Тайван, като ако е необходимо, не изключва да го завладее със сила.

Тайван вдигна по спешност изтребители срещу самолети на Китай в Тайванския проток

Тайван вдигна по спешност изтребители срещу самолети на Китай в Тайванския проток

Изостряне на напрежението между Китай и Тайван

Няколко китайски самолета прелетяха през средата на Тайванския проток и в зоната за идентификация на ПВО на острова в петък и събота, което накара Тайван да вдигне по спешност изтребители за пресрещането им, а тайванският президент Цай Ингвен нарече Китай заплаха за региона.

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че има "ясно дефинирани" процедури за първия отговор на острова на фона на "висока честота на тормоз и заплахи от вражеските военни кораби и самолети тази година".

Тайванските военни допълват, че Тайван има право на "самозащита и контраатака" и че следва указанието "без ескалация на конфликта и без предизвикване на инциденти".

Тайван няма да провокира, но също така не се "страхува от врага", добавят тайванските военни.

Тайван отново вдига изтребители - срещу 19 китайски самолета

Тайван отново вдига изтребители - срещу 19 китайски самолета

Китайски медии предупреждават САЩ и Тайван да не бъркат учението за блъф, ако продължат да провокират, започва война

Китайските учения се проведоха миналата седмица, след като Пекин изрази гняв от посещението на висш американски представител в Тайпе.

Китай е разгневен от засилената подкрепа на САЩ за Тайван, включително две посещения от високопоставени официални лица в последно време, едното през август от министъра на здравеопазването Алекс Азар, а другото миналата седмица от Кийт Крач, заместник държавен секретар по икономическите въпроси.

САЩ, които нямат официални дипломатически връзки с острова, но са неговият най-силен международен поддръжник, също така планират големи нови продажби на оръжие на Тайван.

Този месец Китай проведе редки мащабни учения близо до Тайван, които Тайпе нарече сериозна провокация. Китай заяви, че учението било необходимо за защита на суверенитета му.

Китай провежда военни учения край Тайванския проток

Китай провежда военни учения край Тайванския проток

Докато висш американски дипломат е на посещение в Тайван