Министърът на външните работи на Китай Ван И заяви във вторник, че отношенията със САЩ са се "стабилизирали" през миналата година, тъй като двете сили се стремят да поставят връзките си на по-стабилна основа през 2024 г. Това коментира АФП.

През последните години Пекин и Вашингтон се сблъскаха с проблеми от технологичен и търговски характер до правата на човека, както и с напрежението около Тайван и конкурентните претенции в Южнокитайско море.

В опит да намали някои от най-сериозните напрежения от десетилетия насам президентът Джо Байдън се срещна с китайския си колега Си Дзинпин в Сан Франциско през ноември за разговори, които и двете страни определиха като успешни.

Във вторник, говорейки в богатата държавна къща за гости "Дяоютай" в Пекин, китайският първи дипломат Ван И призна, че отношенията са "срещнали сериозни трудности в началото на миналата година".

Дипломатът ветеран заяви, че Пекин "изрази тържествената си позиция, изисквайки от Съединените щати да променят погрешното си разбиране за Китай и да се върнат към рационална и прагматична политика за Китай".

"След упорита работа двете страни преструктурираха комуникацията и диалога, а двустранните отношения спряха да се влошават и се стабилизираха", добави Ван И.

Китай упрекна САЩ в икономически тормоз

Китай упрекна САЩ в икономически тормоз

Егоистичният подход на Вашингтон щял да го доведе до самопрострелване в крака

Но розовата оценка на Ван И опровергава продължаващите ключови източници на напрежение между двете сили.

Тази седмица предстоят избори на самоуправляващия се остров Тайван, който е ключова точка на напрежение между САЩ и Китай.

Пекин твърди, че Тайван е част от неговата територия и не изключва възможността да го завладее със сила, докато Съединените щати са основният поддръжник на сигурността на Тайван и предупреждават Китай да не действа агресивно спрямо Тайпе.

Отношенията между САЩ и Китай през 2024 г.: Управление на конкуренцията без конфликти

Отношенията между САЩ и Китай през 2024 г.: Управление на конкуренцията без конфликти

Си Дзинпин може и да вярва, че "Изтокът се издига, а Западът запада", но не е убедил населението си в тази прогноза

Двете страни се сблъскаха и заради все по-настъпателната политика на Китай в Южнокитайско море, за което той претендира почти изцяло, въпреки решението на международния трибунал, че твърденията му нямат правно основание.

Във вторник Ван И подчерта, че Байдън е обещал на Си, че САЩ "не подкрепят независимостта на Тайван" по време на срещата им миналата година.

Той също така определи Китай като "отговорна" сила, която "винаги се е придържала към справедливостта и е отстоявала честността", както и "решително се противопоставя на хегемонизма и политиката на силата".

"Светът днес в никакъв случай не е мирен, а използването на силата за сплашване е изключително вредно", предупреди Ван И.

Китай поучава САЩ, че сътрудничеството им не е избор, а задължение

Китай поучава САЩ, че сътрудничеството им не е избор, а задължение

Вашингтон не трябвало да използва "голямата пръчка на санкциите" на всяка крачка