Китай упрекна НАТО в "манталитет от Студената война", съобщава "Асошиейтед прес".

Критиките на Пекин идват в момент, когато се очаква лидерите на НАТО да определят Китай като предизвикателство за Алианса на срещата на върха в Мадрид.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан заяви, че НАТО трябва да се откаже от манталитета на Студената война, антагонизма и практиката на създаване на врагове. Той призова Алианса да не се опитва да предизвиква безпорядък Азия и целия свят, след като хвърли в хаос в Европа.

Китайският дипломат обвини членовете на НАТО, че "създават напрежение и провокират конфликти", като изпращат военни кораби и самолети в райони близо до континенталната част на Азия и Южнокитайско море.

САЩ очакват силна стратегия на НАТО спрямо Китай

САЩ очакват силна стратегия на НАТО спрямо Китай

Алиансът изготвя нова стратегическа концепция

Коментарът му беше направен след неотдавнашното прихващане от китайски изтребител в международното въздушно пространство на разузнавателен самолет на членката на НАТО Канада, което породи обвинения от нейна страна в безразсъдно поведение на китайския пилот.

На 26 май пък съюзникът Австралия съобщи, че Китай е предприел опасен акт на агресия срещу самолет на австралийските военновъздушни сили, извършвал въздушно наблюдение над Южнокитайско море.

Джао разкритикува и санкциите срещу Русия, чието нахлуване в Украйна Китай отказа да осъди или дори да обяви за акт на агресия.

Китай зове НАТО да спре с опитите за отприщване на нова Студена война

Китай зове НАТО да спре с опитите за отприщване на нова Студена война

Алиансът вече объркал Европа, а сега се опитвал да обърка и останалия свят