Пекин настоя НАТО да спре да разпространява фалшиви новини за Китай и да се въздържа от опити за отприщване на нова Студена война. Това заяви говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин, цитиран от ТАСС.

Призоваваме НАТО да чертае идеологически линии, да разпространява фалшива информация или да прави провокативни изявления за Китай и да прекрати опитите за отприщване на нова Студена война, подчерта той.

По негови думи НАТО е "продукт на Студената война и най-големият военен съюз в света под ръководството на САЩ". Уан посочи, че първоначално Алиансът е бил Организацията на Северноатлантическия договор, но вече "достигна до Азиатско-тихоокеанския регион, за да покаже своята сила".

Нобелов лауреат вещае загуба за САЩ при нова Студена война с Русия и Китай

Нобелов лауреат вещае загуба за САЩ при нова Студена война с Русия и Китай

Джоузеф Стиглиц изобличи американските лидери в лицемерие

Тези ходове са много опасни и със сигурност биха породили предпазливост и решителна съпротива от страна на азиатско-тихоокеанските страни и целия свят, изтъкна китайският дипломат.

Уан допълни и че "НАТО вече обърка Европа", така че трябва да се въздържа от "опитите да обърка Азия и останалия свят".

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че на предстоящата среща на върха, която ще се проведе в Мадрид на 28-30 юни, Алиансът ще приеме нова стратегическа концепция, в която ще определи Русия като "най-значителната и пряка заплаха за нашата (на НАТО) сигурност".

Новата концепция за първи път ще включва и Китай "и предизвикателствата, които той поставя пред нашите интереси, сигурност и ценности", поясни Столтенберг.

Китай е против опити за изграждане на азиатско-тихоокеанска версия на НАТО

Китай е против опити за изграждане на азиатско-тихоокеанска версия на НАТО

Уан У: Сили, които използват кризата в Украйна като извинение