Съединените щати започнаха нова Студена война срещу Русия и Китай и може да я загубят. За това предупреди американският икономист Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда в областта на икономическите науки, цитиран от ТАСС.

"САЩ, изглежда, са започнали нова Студена война както с Китай, така и с Русия. И представянето на конфронтацията от страна на американските лидери като сблъсък между демокрация и авторитаризъм не издържа теста, особено във време, когато същите тези лидери активно ухажват систематичен нарушител на правата на човека, каквато е Саудитска Арабия. Подобно лицемерие предполага, че действително поне отчасти на карта е заложена глобалната хегемония, а не ценностите", коментира бившият главен икономист на Световната банка.

Според него е възможно САЩ да загубят новата Студена война.

Как може да приключи новата Студена война с Русия?

Как може да приключи новата Студена война с Русия?

Нова Студена война с Русия може да не завърши толкова добре, колкото предишната, а може и изобщо да не приключи

"Ако САЩ ще се впуснат в нова Студена война, те трябва да си дадат по-ясна сметка какво ще е необходимо, за да спечелят. Студените войни в края на краищата се печелят с меката сила на привличането и убеждаването. За да се изкачим на върха, трябва да убедим останалите по света, за да купуват не само нашите продукти, но и социалната, политическата и икономическата система, която продаваме", подчерта той.

По негови думи близо две десетилетия след разпадането на Съветския съюз САЩ "очевидно бяха номер едно".

"Но след това дойдоха катастрофално погрешни войни в Близкия изток, финансовият крах през 2008 г., нарастващото неравенство, проблемите с употребата на упойващи веществва и други кризи, които сякаш поставиха под съмнение превъзходството на икономическия модел на Америка. Освен това между избора на Доналд Тръмп, опита за преврат в Капитолия, множеството масови стрелби, Републиканската партия, насочена към потискане на избирателите, и възходът на конспиративни култове, като QAnon, има повече от достатъчно доказателства, които предполагат, че някои аспекти на американския политически и социален живот са станали дълбоко патологични", коментира Стиглиц.

Русия се надява на мирно съжителство със САЩ като през Студената война

Русия се надява на мирно съжителство със САЩ като през Студената война

Москва е отворена за взаимно уважителен диалог с Вашингтон