Външното министерство на Китай призова Естония да не позволява на Тайван да отваря официални организации на територията ѝ. Китайската посланичка в страната е заплашила да напусне балтийската страна, ако Тайван отвори представителство там, съобщава "Ройтерс", като се позовава на естонските медии.

Те съобщиха във вторник, че посланичката в Естония Гуо Сяомей е заявила на среща с председателя на парламентарната група на Естония и Китай Тоомас Кивимаги, че тя може да напусне страната, ако Тайван отвори такъв офис.

"Китай призовава естонската страна да спазва тържествения си ангажимент към принципа за един Китай, да се въздържа от разрешаване на Тайван да създава каквито и да било официални организации и ефективно да защитава политическата основа на двустранните отношения", каза говорителят на министерството Ван Уенбин на редовен брифинг за пресата.

Министерството на външните работи на Тайван каза миналата седмица, че все още е във фаза на обсъждане на създаването на представителство в Естония и че двете страни все още не са постигнали консенсус по въпроса.

Външният министър на Тайван Джоузеф Ву е на посещение в трите балтийски държави Естония, Литва и Латвия тази седмица. Тайван вече има представителства в Латвия и Литва.

Китай претендира че Тайван е негова територия, но правителството на острова отхвърля това заявление.

Китайски самолети отново преминаха средната линия на Тайванския пролив

Китайски самолети отново преминаха средната линия на Тайванския пролив

Тайпе вдигна в отговор изтребители