Австралийската журналистка Чен Лей, която беше задържана в Китай повече от три години по обвинения в предаване на държавни тайни беше освободена и се завърна у дома днес. Това обяви австралийският премиер Антъни Албанезе, съобщава "Ройтерс".

Преди задържането ѝ през август 2020 г. 48-годишната журналистка е работила като водеща за китайската държавна телевизия. Тя беше обвинена за предполагаемо споделяне на държавни тайни с друга страна.

Чен Лей пристигна в Мелбърн и се събра отново с двете си деца и семейството си, разказа Албанезе по време на пресконференция. Освобождаването ѝ дойде след приключването на съдебните процеси срещу нея в Китай, добави той. Журналистката изказа благодарността си към Австралия по социалните медии.

Министерството на държавната сигурност на Китай за първи път даде подробности за обвиненията срещу Чен Лей, като заяви, че тя се е признала за виновна по обвинения за незаконно изпращане на държавни тайни в чужбина, свързани с работата ѝ за държавна медия. Тя беше депортирана, след като излежа присъдата си от две години и 11 месеца.

На австралийските дипломати беше отказан достъп до нейния процес. Самата тя никога не е коментирал публично случая.

Австралия разкритукува Хонконг за преследването на активисти

Австралия разкритукува Хонконг за преследването на активисти

Премиерът Антъни Албанезе изказа разочарование от хонконгските власти

Албанезе каза, че очаква да посети Китай тази година с цел да подобри отношенията с най-големия търговски партньор на Австралия. Имаше обществен натиск върху Албанезе да осигури освобождаването на журналистката преди официално посещение. По-рано Албанезе обяви, че е повдигнал случая на Чен Лей пред китайския президент Си Дзинпин.

Според анализатори пускането ѝ е пробив, но различията остават. "Това е един от по-конкретните признаци, че Китай е спрял да наказва Австралия за коментари и политически мерки, срещу които Пекин възразява", каза Райън Нилам, анализатор в мозъчния тръст Lowy Institute.

"Така че изглежда, че има реален напредък... Но това не променя напълно общите структурни трудности, които са налице."

Албанезе обяви още, че Австралия "продължава да се застъпва" за друг задържан австралийски журналист, Янг Хенджун. Няма признаци, че Янг ще бъде освободен и положението му остава мрачно, коментира негов близък приятел пред репортери. Присъдата в процеса срещу него за национална сигурност беше многократно отлагана.

Австралийски премиер посещава Китай за първи път от 2016 г.

Австралийски премиер посещава Китай за първи път от 2016 г.

Двете страни постигнаха напредък във връщането към "безпрепятствена търговия"

Според адвоката Дейвид Джан присъдата на Чен Лей в затвора е била сравнително лека за обвинението в издаване на държавни тайни.

Джеймс Лорънссън, директор на Института за австралийско-китайски отношения към Технологичния университет в Сидни, смята, че Пекин изпраща "ясен сигнал" със съобщението, че иска посещението на Албанезе в Китай да бъде успешно.

"Когато правителството на Албанезе дойде на власт, проблемите бяха на три места - липса на висш политически диалог, смущения в търговията и задържаните австралийци. Сега имаме напредък във всички области", каза той.

Посланикът на Китай в Австралия заяви, че е необходимо да се запази инерцията на стабилност и подобряване на отношенията и добави, че Китай гледа на Австралия като на приятел и Австралия няма причина да гледа на Китай като на заплаха.

Китай и преди е задържал чужди граждани по обвинения, свързани с националната сигурност, като след това ги е освободил без много обяснения.

Те включват двама канадци, които бяха задържани повече от три години по обвинения в шпионаж, които бяха освободени през септември 2021 г., часове след като изпълнителният директор на Huawei Technologies Мън Уанджоу постигна сделка с американските прокурори за прекратяване на дело срещу нея за банкова измама.

Хонконг: 8-те активисти, които сега живеят на Запад, „ще бъдат преследвани до живот“

Хонконг: 8-те активисти, които сега живеят на Запад, „ще бъдат преследвани до живот“

Насърчават всеки който предостави информация водеща до техният арест да получи награди.

Министерството на държавната сигурност обяви, че Чен Лей "доброволно се е признала за виновна и е приела наказанието".

Според него "през май 2020 г. Чен Лей беше потърсена от човек от чуждестранна организация и в нарушение на клаузата за поверителност, подписана с нейния работодател, незаконно предостави държавни тайни, получени по време на нейната работа, на чуждестранната организация, като използва за целта мобилния си телефон".

Съдебните власти разгледаха делото по закон и напълно гарантираха нейните права, твърди министерството.