Австралия и Китай постигнаха напредък във връщането към "безпрепятствена търговия". Това каза австралийският премиер Антъни Албанезе днес по време на срещата си с китайския премиер Ли Цян на регионална среща на върха на АСЕАН в Индонезия, съобщава "Ройтерс"

Албанезе също каза, че ще посети Китай тази година. Това би било първото посещение на австралийски лидер там от 2016 г. насам и би стабилизирало връзките между двете страни.

"Напредъкът, който постигнахме във възобновяването на безпрепятствената търговия, е добър и за двете страни и искаме да видим този напредък да продължи", каза Албанезе във встъпителните си коментари на срещата в Джакарта.

Отношенията между двете страни бяха на практика замразени от години по различни въпроси, включително призива на Австралия за международно разследване на произхода на COVID-19. Китай отговори с редица търговски репресии срещу австралийския износ.

Със затоплянето на взаимоотношенията им обаче Китай наскоро вдигна митата върху износа на австралийски ечемик. Австралия все още иска премахване на ограниченията върху износът ѝ на вино, омари и други.

Тежка среща на върха на страните от АСЕАН

Тежка среща на върха на страните от АСЕАН

Стремежът на групата да бъде в центъра на азиатската дипломация е поставено под въпрос

Албанезе изтъкна, че въпреки разминаването между възгледите на двете страни, те трябва да говорят.

Ли също приветства подобряването на отношенията и каза, че Китай е готов да работи с Австралия за възобновяване на икономическия обмен и за запазването на мира и стабилността в региона. Китай се надява, че Австралия ще приеме "обективно и справедливо" отношение към китайските фирми, които инвестират и работят в Австралия.

Според някои анализатори, възобновяването на добрите отношения на Китай с Австралия са в резултат от по-слабото представянее на китайският пазар.

Австралийският ковчежник Джим Чалмърс заяви в сряда, че забавянето в Китай ще окаже натиск върху икономиката на Австралия. Данните на китайските митници днес показаха, че вносът от Австралия се е свил с 0,8% през август спрямо година по-рано, което е по-бавно от свиването от 10,9% през юли.

Стойността на търговията между тях нарасна до 18,59 милиарда долара миналия месец от 18,21 милиарда долара през юли, тъй като търговските връзки се подобриха.

На срещата на върха на АСЕАН Индонезия предупреждава за Мианмар и Китай

На срещата на върха на АСЕАН Индонезия предупреждава за Мианмар и Китай

Индонезийският президент Джоко Видодо, призова групата да разработи "дългосрочна тактическа стратегия

Албанезе каза още, че е повдигнал въпросът за човешките права в разговорите си, включително два случая на задържани австралийски журналисти. Става дума за Ченг Лей и Янг Хенджун. По думите на премиера, той е казал, че австралийците "искат да видят Ченг Лей отново заедно с децата си".

Албанезе ще пътува и до Филипините, което ще отбележи първото двустранно посещение на австралийски лидер tam от 20 години.

Миналия месец Австралия проведе военни учения близо до Южнокитайско море с Филипините и заяви, че планира съвместни военноморски патрули.