Австралийска журналистка, която изчезна от ефира на китайската държавна телевизия преди шест месеца и беше задържана от властите в Пекин, беше официално арестувана за "предоставяне на държавни тайни в чужбина", информира "Франс прес".

Австралийският външен министър Марис Пейн заяви, че Китай е обявил, че официално е арестувал Чен Лей на 5 февруари, след като я отведе в ареста миналия август без обяснения.

Майката на две деца е обвинена в "незаконно предоставяне на държавни тайни в чужбина", посочи Пейн в изявление, без да предоставя подробности.

Австралия скастри "скандален" туит на говорителя на китайското правителство

Австралия скастри "скандален" туит на говорителя на китайското правителство

Премиерът Скот Морисън иска извинение от Китай

Чен беше познато лице на англоезичната китайска държавна телевизия CGTN, като правеше интервюта с известни изпълнителни директори от цял ​​свят.

Родена в провинция Хунан, тя емигрира в Австралия като дете, преди да се завърне в Китай и да се присъедини към държавната телевизия през 2012 г.

Сега тя е изправена пред тежко наказание, ако се установи, че е нарушила китайското законодателство за националната сигурност.

Нейната племенница Луиза Вен заяви пред австралийската телевизия ABC, че семейството не е разбрало нищо по случая.

11-годишната дъщеря на Чен и деветгодишният ѝ син "не разбират напълно ситуацията", каза тя и добави, че е "доста трудно за децата, които се чудят какво става".

Задържането на Чен се случи, докато отношенията между Австралия и Китай са много обтегнати.

Великобритания отне лиценза на китайската държавна телевизия CGTN

Великобритания отне лиценза на китайската държавна телевизия CGTN

Телевизията е англоезична

Времето и липсата на информация относно обвиненията породиха спекулации, че задържането ѝ е политически мотивирано или отмъщение от типа "око за око".

Пекин реагира гневно на либералното използване от Австралия на законите за чуждестранна намеса, за да блокира китайските инвестиции в чувствителни сектори и да разследва китайското влияние върху обществения живот на страната.

Китай също така беше вбесен от призивите на Австралия за независимо разследване на произхода на пандемията от коронавируса, отговаряйки с множество санкции срещу австралийския износ.

Задържането на Чен стана седмици след като австралийските власти нахълтаха в домовете на китайски журналисти от държавни медии.

Двама австралийски журналисти, Бил Бъртълс и Майкъл Смит, са избягали от Китай скоро след като са били разпитани за Чен.

Пейн заяви, че австралийското правителство е посещавало Чен шест пъти, откакто е била задържана - за последно на 27 януари - и има "сериозни притеснения" относно нейното "добруване и условия на задържане".

"Очакваме да бъдат спазени базовите стандарти за правосъдие, процесуална справедливост и хуманно отношение в съответствие с международните норми", изтъкна австралийският първи дипломат.

Чен е вторият известен австралийски гражданин, задържан в Пекин, след като писателят Ян Хенгджун беше арестуван през януари 2019 г. по подозрение в шпионаж.

Задържането ѝ шокира чуждестранната журналистическа общност в Китай.

Тя е написала редица публикации във "Фейсбук", критикуващи китайския президент Си Цзинпин и подхода на Пекин към епидемията от коронавируса.

Една публикация иронизира посещението на Си през март в Ухан, откъдето тръгна COVID-19: "Голямата история днес, посещението на Любимия ръководител, предизвика хихикания в редакцията - махайки към голям телевизионен екран, показващ коронавирусната болница в Ухан, очевидно е равно на посещение."