Китай е разработил програма за справяне с глобалното затопляне, съобщават световните агенции.

Китайското правителство е набелязало няколко конкретни цели за ограничаване на вредните парникови емисии, които се смятат за една от основните причини за глобалното затопляне.

Китай е развиваща се страна. Въпреки че ние не сме задължени да предприемем конкретни стъпки за ограничаването на емисиите, китайското правителство се чувства отговорно за този проблем, който е заплаха за целия свят, заяви председателят на държавния комитет на Китай по развитие и реформи Ма Кай.

Ще съгласуваме политическия стремеж на Китай за развитите с този за опазване на околната среда, добави Ман.

В курса си на модернизация, Китай няма да подходи по обичайния начин на индустриализация, водеща до голяма потребление и съответно до увеличаване на вредните емисии. Ще се опитаме да създадем нова стратегия, целяща висока индустриализация, добави Ман.

Знаем, че това ще ни струва много, но в действителност, това е една предварителна инвестиция, каза още председателят.

Ман добави, че въпреки предприетата стратегия, основна вина за глобално затопляне имат развитите западни страни, така че е нелогично да се налагат задължителни мерки за ограничаване на вредните емисии на страни като Китай.

Ман добави, че високоразвитите страни са длъжни не само да предприемат мерки в ограничаването на емисиите, но и да подпомогнат финансово и технологично останалите държави в общата борба срещу глобалното затопляне.