Китайският президент Си Дзинпин даде необичайно пищно посрещане на френския си колега Еманюел Макрон по време на неговото държавно посещение, съобщава "Ройтерс".

Някои анализатори смятат това за знак за все по-настойчивото ухажване от страна на Пекин към ключови съюзници в Европейския съюз с цел противодействие на Съединените щати.

Двамата лидери посетиха заедно Южен Китай по-рано днес, където Макрон пи китайски чай със Си в бивша резиденция на неговия баща в Гуанджоу - административен център на икономически и производствено силната провинция Гуандун.

Подобни прояви на Си с гостуващи лидери са рядкост. Дипломати твърдят, че това подчертава значението, което Пекин придава на тези отношения с ключов член на ЕС, тъй като търси подкрепа срещу това, което Си нарече "всестранно сдържане, обкръжаване и потискане" от САЩ.

Макрон поиска от Си Дзинпин да вразуми Русия

Макрон поиска от Си Дзинпин да вразуми Русия

Френският лидер разчита Китай да убеди всички да седнат на масата за преговори

"Всички инициативи на китайската външна политика имат за фон отношенията между САЩ и Китай, така че работата с която и да е страна, особено със средни или големи сили, като Франция, е нещо, към което те ще се стремят, за да противодействат на САЩ", обясни Джао Суишен, професор по китайски изследвания и външна политика в университета на Денвър.

Анализаторът Ноа Баркин пък отбеляза, че основната цел на Китай е да попречи на Европа да се сближи още повече със Съединените щати.

"В този смисъл Макрон е може би най-важният партньор на Пекин в Европа", посочи той. Френският лидер често е смятан от дипломатите за важен двигател на ключови политики в рамките на ЕС.

Снимка 613490

Източник: EPA/БГНЕС

Макрон пътува до Китай с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като и двамата оказват натиск върху Китай относно Украйна, но не успяват да изтръгнат публични промени в позицията на Си.

Все пак Макрон беше посрещнат с всички церемониалности на червения килим.

От друга страна, Фон дер Лайен, която нарече Китай "репресивен" в своя критична реч преди пътуването си, не беше посрещната толкова тържествено на летището, нито беше поканена навсякъде заедно със Си и Макрон.

"На всички е ясно, че да си стратегически васал на Вашингтон е задънена улица. Превръщането на отношенията между Китай и Франция в мост за сътрудничеството между Китай и Европа е от полза както за двете страни, така и за света, написа вчера китайският държавен вестник "Глобъл таймс".

Си иска мир в Украйна и стабилни отношения с ЕС

Си иска мир в Украйна и стабилни отношения с ЕС

Кризата в Украйна не е проблем между Китай и ЕС и той подкрепя усилията на европейските лидери

"Малко ласкателство"

Жан-Пиер Рафарен, бивш френски министър-председател, който многократно е пътувал до Китай, заяви в кулоарите на церемонията по подписване на споразумението в Голямата зала на народа, че част от чара на Си оказва ефект.

"Не е ли дипломацията в един или друг момент малко ласкателство?", запита риторично той. "Винаги има малко от това в човешките отношения. Всяка страна си играе с това".

Във Вашингтон на дипломатическия ангажимент на Китай с Франция се гледа с известен скептицизъм.

Отвъд Украйна, Китай би се насладил на пренареждане, което да го приближи икономически до Европа на фона на влошаващите се отношения със САЩ. Подобна промяна обаче е малко вероятна на този етап, заявиха хора, запознати с мисленето на правителството на САЩ.

Снимка 613287

Източник: EPA/БГНЕС

Вашингтон възприема изчаквателен подход към европейските ангажименти с Пекин за Украйна, твърдят източници, пожелали анонимност.

Вчера Макрон призова Пекин да вразуми Русия относно войната в Украйна, а Фон дер Лайен съобщи, че Си е изразил желание да говори с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Си обаче не спомена възможен разговор със Зеленски в официалните изявления на Китай за неговите коментари след срещите.

Според Баркин не изглежда Макрон да е извлякъл много от пътуването.

"Макрон, изглежда, вярваше, че може да убеди Си да промени подхода си към войната. Той направи редица подаръци на Си - осъди прекъсването на отношенията като капан, доведе огромна бизнес делегация и потвърди подкрепата си за стратегическа автономия - без да получи почти нищо в замяна".

Ухажването на Макрон от страна на Китай е част от редица негови дипломатически ходове тази година, тъй като страната се опитва да се измъкне от сдържането от страна на САЩ на фона на различията относно Тайван, войната в Украйна и ръководените от САЩ ограничения върху износа на технологии.

Снимка 613286

Източник: EPA/БГНЕС

През настоящата година Китай увеличи дипломатическите си разходи с 12,2%, а през последните няколко седмици лидери и високопоставени служители от Сингапур, Малайзия, Испания и Япония посетиха страната.

Китай допринесе за изненадващо сближаване между Саудитска Арабия и Иран през март - Пекин се представи като миротворец в Близкия изток, мотивиран от желанието си да оформи един многополюсен свят.

Ангажиментът между Китай и ЕС ще продължи през следващите седмици с върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел и външния министър на Германия, които трябва да посетят Пекин.

"Китай и Европа все още могат да бъдат партньори вместо системни съперници или конкуренти", подчерта Уан Ивей, директор на Центъра за европейски изследвания към университета "Ренмин" в Пекин.

От Пекин Макрон поиска Китай да играе главна роля за мира в Украйна

От Пекин Макрон поиска Китай да играе главна роля за мира в Украйна

Започва тридневната визита на френския лидер в Китай