Китай трябва да играе "главна роля" в намирането на път за мир в Украйна. Това обяви френският президент Еманюел Макрон в началото на своето тридневно посещение в Пекин, съобщава "Франс прес".

На среща на френската общност в Пекин преди срещата с китайския лидер Си Дзинпин утре, Макрон заяви, че Франция ще се стреми да работи с Китай "в тази споделена отговорност за мира и стабилността" в Украйна.

"Китай, със своите близки отношения с Русия, които бяха потвърдени през последните дни, може да играе важна роля", изтъкна той и посочи заявеното противопоставяне на Пекин на използването на ядрени оръжия в Украйна, както и китайското предложение за мир между Киев и Москва.

Очаква се основна тема на първото посещение на френския президент в Китай от четири години насам да бъде конфликтът в Украйна. Служител от неговия кабинет заяви, че френският лидер ще се стреми да остане твърд в преговорите със Си.

Макрон и Байдън ще натиснат Китай да прекрати войната в Украйна

Макрон и Байдън ще натиснат Китай да прекрати войната в Украйна

Френският и американският президент разговаряха по телефона преди визитата на Макрон в Пекин

Целите на Макрон включват също запазване и балансиране на търговските отношения на Китай с Европа, както и защита на френските интереси в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Не трябва да се разграничаваме, да се отделяме от Китай", настоя Макрон пред френската общност в Пекин при пристигането си и увери, че Франция "ще се ангажира проактивно да продължи да има търговски отношения с Китай".

В навечерието на визитата си Макрон обсъди пътуването си до Китай и подкрепата за Украйна в телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън.

Разговорът показа "общата воля на Франция и Съединените щати да ангажират китайците, за да ускорят заедно с нас края на войната в Украйна и да изградят траен мир", съобщиха от кабинета на Макрон.

Президентите на САЩ и Франция също се надяват Китай да допринесе за усилията за солидарност между глобалния север и глобалния юг и да изгради съвместна програма за климата и биоразнообразието.

Макрон кацна в Пекин около 15.15 часа местно време и беше посрещнат от китайския външен министър Цин Ган.

Утре той ще проведе разговори със Си и други китайски лидери, а също ще присъства на държавна вечеря.

Китай готов да търси заедно с ЕС решение на конфликта в Украйна

Китай готов да търси заедно с ЕС решение на конфликта в Украйна

Пекин очаква решителни стъпки за дългосрочен мир в Европа

В петък френският лидер ще пътува до Гуанджоу в Южен Китай, за да се срещне с местни студенти, като ще бъде придружаван от широка делегация от висши политици, бизнес лидери и дори известни личности, като композитора Жан-Мишел Жар.

Посещението на Макрон съвпада със срещата между президента на Тайван Цай Инуън и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Калифорния днес.

Пекин заяви, че "ще следи отблизо ситуацията и твърдо ще защитава националния суверенитет и териториалната цялост" и предупреди Маккарти, че със срещата си с Цай си "играе с огъня".

Тази седмица на посещение в Пекин е и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която в понеделник се срещна с Макрон в Париж, за да координира визитата.

В реч миналата седмица Фон дер Лайен предупреди Пекин да не подкрепя пряко войната в Украйна, като същевременно изключи "отделянето" на ЕС от Китай.

"Просто реторика": Китай омаловажи приятелството "без граници" с Русия

"Просто реторика": Китай омаловажи приятелството "без граници" с Русия

Пекин пита ЕС защо трябва непрекъснато да слуша САЩ