Китайската армия заяви, че е провела "ударни учения" в морето и въздушното пространство около Тайван в неделя в отговор на приемането на американския военен бюджет, предвиждащ значителна военна помощ за самоуправляващия се остров - нещо определено като провокация "провокация" от Пекин, предава Ройтерс.

Тайван заяви, че ученията показват, че Китай унищожава регионалния мир и се опитва да уплаши народа на Тайван.

Китай организира мащабни военни учения около Тайван през август след посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, а в събота Пекин осъди новия бюджет за отбирана на САЩ, който увеличава военната помощ за Тайван.

В кратко изявление командването на Източния театър на Китайската народноосвободителна армия заяви, че е извършило "съвместни патрули за бойна готовност и съвместни учения за нанасяне на огневи удари" около Тайван, но не уточни точното местоположение.

"Това е решителен отговор на настоящата ескалация на тайни споразумения и провокации от страна на Съединените щати и Тайван", се добавя в изявлението, без да се дават подробности.

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че действията на Китай "отново подчертават неговия манталитет за разрешаване на различията със сила и унищожаване на регионалния мир и стабилност".

"Американско-тайванското сътрудничеството допринася за свободата, отвореността, мира и стабилността на индо-тихоокеанския регион и Тайван ще продължи да укрепва своята армия в съответствие с вражеската заплаха и нуждите си от самоотбрана," заявиха от министерството.

"Действията за "военно сплашване" на китайските комунисти очевидно целят да уплашат нашия народ и не благоприятстват международния имидж (на Китай)," се добавя в изявлението.

Съединените щати са най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия за Тайван, въпреки липсата на официални дипломатически връзки. Продажбите на оръжие от САЩ на Тайван са постоянен дразнител в отношенията на Пекин с Вашингтон.

Армията на Тайван е по-малка от тази на огромния съсед Китай. В частност нейните военновъздушни сили са подложени на напрежение от необходимостта многократно да реагират на прелитания на китайски бойни самолети близо до острова.

На Китай са нужни 2 милиона войници, за да нахлуе в Тайван

На Китай са нужни 2 милиона войници, за да нахлуе в Тайван

"Сън" цитира мнение на експерт

Китайските учения съвпаднаха с встъпването в длъжност на новоизбраните кметове на градове и ръководители на окръзи в Тайван след местните избори на острова миналия месец, на които управляващата Демократическа прогресивна партия претърпя загуба.