Международната правозащитна организация Amnesty International твърди, че властите в Китай през миналата година са осъдили на смърт не по-малко от 470 човека.

В своя ежегоден отчет международната организация посочва, че през 2007 година в Китай са изпълнили присъдите на повече хора, отколкото в която и да е друга страна в свята.

Информацията обаче за точното число на изпълнените смъртни присъди е засекретена.

"Като първенец-палач в света Китай се удостоява със златен медал за масовост на смъртните присъди", коментира ръководителят на представителството на Amnesty International във Великобритания Кейт Елен. По думите й съгласно „заслужаващи доверие оценки, Китай тайно изпраща на смърт средно 22 затворника дневно".

Изчислено е, че само по време на Олимпийските игри изпълнените присъди може да са повече от 340.

Тайното изпълнение на смъртни присъди трябва да бъде прекратено: завесата на секретността около смъртното наказание трябва да бъде вдигната, се казва още в доклада на правозащитната организация.

Според законодателството на Китай смъртна присъда може да бъде произнесена за повече от 60 вида престъпления, включително и данъчни престъпления, продажба на медицински препарати, разхищения и злоупотреби по служба, престъпления, извършени под въздействието на наркотици.

По информация на БиБиСи повечето от смъртните присъди в Китай се изпълняват бързо - до няколко седмици след произнасяне на присъдите и в повечето случаи изпълнението е чрез разстрел.
Тази мярка за наказание се ползва обаче с широка подкрепа сред населението на Китай.

Едновременно с това китайските власти правят опити да реформират наказателната система в страната. От миналата година има правителствено разпореждане всички смъртни присъди да бъдат изпращани във Върховния съд. В резултат на това произнесените такива наказания са намалели с 10% още първия месец.

Amnesty International призовава в доклада си Международния олимпийски комитет, който ще се събере в Пекин по време на игрите, да направи постъпки пред властите в Китай за повече прозрачност по въпроса за смъртното наказание.