САЩ с право могат да бъдат наречени най-големият шпионин в световното киберпространство и "хакерската империя".

Така говорителят на външното министерство на Китай Ген Шуан коментира информация в медиите за мащабна операция на американските и германските разузнавателни служби под прикритието на швейцарската компания Crypto AG, цитиран от ТАСС.

"Фактите за пореден път доказаха, че САЩ са най-голямата шпионска държава в международното киберпространство и в пълния смисъл на думата империя на хакери. Техните подслушвания вече са достигнали нивото на истинско зверство, беззаконие и е безпределно", коментира дипломатът.

"Всеки ден те прихващат 5 милиарда телефонни разговори по целия свят, слушат канцлера на Германия, Ангела Меркел, повече от 10 години, ежегодно поемат контрола над 3 милиона компютри в Китай и вграждат троянци в повече от 3,6 хиляди китайски сайта. В същото време те се правят на жертви на кибератаки, като многократно играят шоуто, в което крадецът вика "дръжте крадеца". Това са глупави трикове", казва Ген Шуанг.

"Без да затваря стари дългове, САЩ отварят нови. САЩ все още не са затворили дълга си към света в случаи като WikiLeaks и Сноудън".

ЦРУ и Германия използвали швейцарска компания за шпионаж на редица държави от десетилетия

ЦРУ и Германия използвали швейцарска компания за шпионаж на редица държави от десетилетия

Компанията Crypto AG продала оборудване за направа на кодове на Иран, латиноамерикански държави, Индия, Пакистан и десетки други страни

Според резултатите от съвместно журналистическо разследване, проведено от швейцарската телевизионна програма "Рундшау", германската телевизионна компания ЗДФ и американския вестник "Уошингтън поуст", ЦРУ и германската разузнавателна служба BND придобиват акции в Crypto AG в швейцарския кантон Цуг през 1971 г. чрез фонд в Лихтенщайн.

Crypto AG по това време е един от лидерите в производството на оборудване, използвано за криптиране на чувствителна информация. Всъщност устройствата са проектирани по такъв начин, че разузнавателните служби на САЩ и Германия имат възможност да декодират информацията.

Тази разузнавателна дейност засяга общо над 100 страни, включително Египет, Либия, Иран, Аржентина и Саудитска Арабия. Търсенето на устройства е голямо, като се има предвид имиджът на Швейцария като неутрална страна.

"Рундшау" също така твърди, че високопоставени швейцарски военни разузнавачи "като цяло знаят за ролята, която Германия и САЩ играят в Crypto AG".

Тръмп плаши да спре споделянето на специнформация със страни, работещи с Huawei

Тръмп плаши да спре споделянето на специнформация със страни, работещи с Huawei

Пореден епизод от сагата