Китай се извинява на семейството на починалия лекар, който предупреди за коронавируса, комунистическата партия изпраща "тържествено извинение" и наказва двама полицаи за ролята им в инцидента с порицанието на лекаря, съобщава "Скай нюз".

Д-р Ли Венлианг и седемте му колеги бяха порицани първоначално през декември за това, че разказаха на приятели за възникващата коронавирусна заплаха в социалните медии.

С необичайно признание за грешка, върховният дисциплинарен орган на управляващата Комунистическа партия отмени по-ранното си решение - и изпрати "тържествено извинение" на семейството на д-р Ли. На двама полицаи са наложени "дисциплинарни наказания" за ролята им в първоначалния инцидент, се казва в доклад на Националната надзорна комисия.

34-годишният офталмолог, който работеше в Ухан, на 30 декември предупреди за коронавируса - призова възпитаниците на своето медицинско училище да носят защитно облекло. Д-р Ли обясни тогава, че при седем пациента от местен пазар на морски дарове е диагностицирана болест, подобна на ТОРС и са поставени под карантина в болница.

Екранна снимка на съобщението се разпространи скоростно във "Вейбо", а д-р Ли бе обвинен в "подклаждане на слухове" от полицаи в Ухан. Лекарят трябваше да подпише документ, с който го обвиняват, че "прави неверни коментари", които "силно нарушават обществения ред".

Китай разследва мистериозна вирусна пневмония, заразила десетки

Китай разследва мистериозна вирусна пневмония, заразила десетки

Потвърдени са общо 44 случая в централния град Ухан

Разследващите установяват, че д-р Ли не е нарушил обществения ред с действията си - описвайки го като професионалист, който се е сражавал смело и е правил жертви.

Семейството му вече е получило финансова помощ за погребението му, както и обезщетение за нараняване на работното място.

Някои публикации във "Вейбо", китайска версия на "Туитър", реагират гневно на доклада.  Необичайно много от коментарите, критикуващи доклада, останаха онлайн часове след публикуването им - рязък контраст с началото на февруари, когато постове, атакуващи реакцията на правителството на коронавируса, бяха бързо цензурирани.

След смъртта му д-р Ли стана лице на нарастващия гняв срещу контрола на Комунистическата партия над информацията - с оплаквания, че служителите лъжат за епидемии от болести или ги прикриват напълно.

Местните лидери в Ухан са обвинени, че през декември са казвали на лекарите, че не им е позволено да коментират разпространението на вируса, тъй като това ще хвърли сянка върху годишното заседание на правителствен орган.

На медиците бе наредено също да изтрият публикации в социалните медии, които апелират за дарения на доставки.

Днес Ухан вече е с пореден ден без нови потвърдени случаи. Националната комисия по здравеопазване заяви, че всички 39 нови случая, регистрирани в петък, са от чужбина.

Смъртта на лекаря от Ухан, информирал за коронавируса, предизвика гняв в Китай

Смъртта на лекаря от Ухан, информирал за коронавируса, предизвика гняв в Китай

Ли Венлян почина след заразяване с вируса