Китайският външен министър Ван И обяви пред бизнес делегация в Хонконг, че правителството на специалния административен район трябва да получи подкрепа, за да успее овладее насилието. По думите му кризата, която Хонконг преживява в момента, е най-тежката от 1997 г. насам, когато Великобритания върна района на Китай.

Стотици хиляди протестират в Хонконг срещу репресивен закон в полза на Китай

Стотици хиляди протестират в Хонконг срещу репресивен закон в полза на Китай

Най-големият протест от 2014 година

Припомняме, че вече трети месец по улиците на Хонконг скандират хиляди протестиращи. Те са гневни на правителството си заради предложения законопроект за екстрадиция и свързаните с него опасения, че Пекин се опитва да затегне контрола над Хонконг.

В неделя полицията използва водни струи и сълзотворен газ по антиправителствените демонстранти, а малко по-късно лидерката на Хонконг Кари Лам предупреди, че властите ще бъдат принудени да овладеят ескалиращото насилие със сила.

В редакционен коментар "China Daily" също алармира, че дълбокият разрив между правителство и протестиращи изглежда "невъзможен за преодоляване" и че администрацията не може да "глътне хапчетата, които демонстрантите й предписват".

Ван обаче не скри, че е оптимист за бъдещето и че с подкрепата на правителството и запазвайки единството между местните граждани, Хонконг ще успее да преодолее кризата.

Междувременно на официалната страница на китайското правителство се появи съобщение, че Ван е обявил пред представители на бизнеса, че и те могат да изиграят положителна роля за Хонконг, като помогнат на младите хора да участват в икономическото развитие на страната.