Китай се оплака на Германия, след като немският външен министър Аналена Бербок нарече президента Си Дзинпин "диктатор". Това обяви китайското външно министерство днес, като нарече обвинението "абсурдно" и "открита политическа провокация", съобщава "Ройтерс".

Припомняме, че Бербок направи забележките в интервю за Fox News миналата седмица, след като ѝ беше зададен въпрос относно войната в Украйна. "Ако Путин спечели тази война, какъв знак би било това за други диктатори в света, като Си, като китайския президент?" каза тя.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг каза, че забележките на Баербок са "изключително абсурдни" и накърняват политическото достойнство на Китай. "Те са открита политическа провокация", каза Мао на редовен брифинг и добави, че Китай се е оплакал на Германия.

Германия: Украйна трябва да направи повече за борбата с корупцията

Германия: Украйна трябва да направи повече за борбата с корупцията

Киев "все още има да извърви път в прилагането на закона срещу олигарсите и борбата с корупцията", каза германският външен министър.

Това не е първата критика, която Баербок е отправила към Китай. През август тя изтъкна, че страната представлява предизвикателство за "основите на това как живеем заедно в този свят". По-рано тя говори за пътуване до Китай, като описва определени аспекти от него като "повече от шокиращи". Според нея Пекин все повече се превръща в системен съперник, отколкото в търговски партньор.

През юни президентът на САЩ Джо Байдън също нарече Си "диктатор". Това става ден след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приключи посещение в Китай, насочено към стабилизиране на връзките.

Германия и Украйна не се договориха за доставка на ракети с голям обсег

Германия и Украйна не се договориха за доставка на ракети с голям обсег

Бербок каза, че Германия ще отпусне още 20 милиона евро на Украйна към отпуснатите преди това 380 милиона