Германският външен министър Аналена Бербок в понеделник призова Украйна да засили усилията си за борба с корупцията по време на изненадващо посещение в Киев, пише "Политико".

Украйна "все още има да извърви дълъг път в прилагането на закона срещу олигарсите и борбата с корупцията", каза Баербок при пристигането си в украинската столица , се казва в изявление на германското външно министерство.

Германският министър похвали "впечатляващия" напредък на Киев по отношение на съдебните реформи и медийното законодателство - завършен, въпреки че Украйна прекара последните 18 месеца, отблъсквайки пълномащабното нахлуване на руския президент Владимир Путин. Бербок също така увери Киев, че ще получи "решителната подкрепа" на Берлин за кандидатурата си за членство в Европейския съюз.

"Ние като ЕС сега трябва да работим бързо, за да гарантираме, че сме правилно позиционирани за повече места на масата", каза Бербок.

Украйна, която получи статут на кандидат за членство в ЕС през юни 2022 г., има за цел да се присъедини към блока в рамките на две години и лобира Брюксел да започне преговори за присъединяване до края на 2023 г.

Но Европейската комисия предпазливо се въздържа от ангажиране с фиксиран краен срок за процес, който обикновено отнема години - не на последно място поради опасения относно корупционния опит в страната.

В Украйна установиха кражби за 3 млн. долара с храната за армията

В Украйна установиха кражби за 3 млн. долара с храната за армията

Борба с корупцията по високите етажи на властта

През август двама високопоставени украински служители бяха посочени като заподозрени в схема за присвояване, включваща доставяне на хуманитарна помощ, докато тогавашният министър на отбраната Олексий Резников беше подложен на критика през януари заради договор за военен кетъринг.

Президентът Володимир Зеленски, който ръководи антикорупционните репресии, беше критикуван за решението си да приравни корупцията с държавна измяна , което служители и надзорни органи предупредиха, че ще даде повече власт на службата за държавна сигурност.

Зеленски смени Резников по-рано този месец с ръководителя на Фонда за държавна собственост Рустем Умеров в ход, похвален от защитниците на антикорупцията.

Коломойски е заподозрян и по нов криминален случай

Коломойски е заподозрян и по нов криминален случай

Той е обвинен за финансови злоупотреби, свързани с "ПриватБанк"