Китай е сериозно обезпокоен от доклад, в който се казва, че Съединените щати са одобрили ядрен стратегически план, който да се съсредоточи върху бързото разширяване на китайския ядрен арсенал, заяви в сряда китайското външно министерство, цитирано от "Ройтерс". 

"САЩ разпространяват разказа за ядрената заплаха от Китай, намирайки извинения, за да търсят стратегическо предимство", каза говорител на китайското външно министерство.

Според доклад на New York Times президентът на САЩ Джо Байдън одобри през март строго секретен ядрен стратегически план, който се фокусира върху бързо нарастващия арсенал на Китай, но също така се стреми да подготви САЩ за възможни координирани ядрени предизвикателства от Китай, Русия и Северна Корея .

"Китай е сериозно обезпокоен от съответния доклад и фактите напълно доказаха, че Съединените щати непрекъснато разпалват така наречената китайска ядрена заплаха през последните години", каза говорителят на китайското външно министерство Мао Нин на редовен брифинг за пресата.

Белият дом заяви във вторник, че класифицираният ядрен стратегически план, одобрен от Байдън тази година, не е отговор на една страна или заплаха.

САЩ последователно посочват експанзивното и нарастващо ядрено оръжие на Китай. В годишен доклад на Пентагона през октомври миналата година се казва, че Китай има повече от 500 действащи ядрени бойни глави в арсенала си и вероятно ще има над 1000 бойни глави до 2030 г.

Не всичко между рублата и юана е гладко и безоблачно

Не всичко между рублата и юана е гладко и безоблачно

Проблемите са особено чести при малки китайски банки