Президентът на САЩ Джо Байдън е одобрил таен стратегически ядрен план през март, в който за първи път се говори за сдържане на Китай с нарастването на ядрените му арсенали.

Това съобщава New York Times.

Приемането на такъв документ се свързва с предположението на Пентагона, че през следващото десетилетие резервите на Китай ще се конкурират по размер и разнообразие с тези на САЩ и Русия.

Както беше отбелязано, Байдън също така е дал инструкции да се подготвят за евентуални ядрени сблъсъци с Русия, Китай и Северна Корея.

С поглед към Китай, САЩ увеличават военното си присъствие в Австралия

С поглед към Китай, САЩ увеличават военното си присъствие в Австралия

AUSMIN, изрази загриженост относно китайската военна активност около Тайван и морските претенции на Китай

Белият дом така и не обяви, че Байдън е одобрил ревизираната стратегия, наречена "Ръководство за ядрена заетост".

Документът, актуализиран на всеки четири години, е толкова строго секретен, че няма електронни копия, само малък брой хартиени копия, раздадени на няколко служители по националната сигурност и командири на Пентагона.

Но в неотдавнашни изказвания двама висши служители на администрацията намекнаха за промяната, преди по-подробно, некласифицирано известие до Конгреса, което се очаква преди Байдън да напусне поста.

"Президентът наскоро издаде актуализирани насоки за работа с ядрени оръжия, за да отчете множество противници с ядрено оръжие, Випин Наранг, M.I.T. ядрен стратег, който е служил в Пентагона, каза по-рано този месец, преди да се върне в академичните среди. И по-специално", добави той, насоките за оръжията отчитат "значителното увеличение на размера и разнообразието" на китайския ядрен арсенал.

През юни старшият директор на Съвета за национална сигурност за контрола на оръжията и неразпространението, Пранай Вади, също се позова на документа, първият, който проучи подробно дали Съединените щати са готови да отговорят на ядрени кризи, които избухват едновременно или последователно, с комбинация от ядрени и неядрени оръжия. Дейвид Е. Сангър отразява администрацията на Байдън и националната сигурност.

Той е журналист в Times повече от четири десетилетия и е написал няколко книги за предизвикателствата пред американската национална сигурност. Повече за Дейвид Е. Сангър.

Републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп по-рано призна, че Китай ще надмине Съединените щати по размера на своя ядрен арсенал в резултат на сегашното му натрупване.

Предпазливи от ескалацията на Китай, САЩ обновяват военното командване в Япония

Предпазливи от ескалацията на Китай, САЩ обновяват военното командване в Япония

Страните задълбочат военната координацията, след като двете страни определиха Китай като "най-голямото стратегическо предизвикателство"

През юли 2023 г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изчисли, че до 2035 г. Китай ще има 1500 ракети с ядрени бойни глави, които могат да достигнат европейските страни и САЩ.