Съединените щати заявиха в неделя, че ще обновят военното си командване в Япония, за да задълбочат координацията със силите на своя съюзник, след като двете страни определиха Китай като "най-голямото стратегическо предизвикателство", пред което е изправен регионът, предава "Ройтерс".

Съобщението последва разговорите по сигурността в Токио между американския държавен секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин и съответните им японски колеги Йоко Камикава и Минору Кихара.

Новият "общ щаб на силите" ще улесни по-задълбочената оперативна съвместимост с въоръжените сили на Япония и има за цел да бъде приложен успоредно със собствените планове на Токио за създаване на съвместно командване, което да наблюдава силите му до март, според изявление, публикувано след "2+2" разговори.

Повишаването на американското командване в Япония е "едно от най-значимите развития в историята на нашия съюз", каза Остин пред репортери преди началото на преговорите.

"Продължаваме да виждаме КНР (Китайската народна република) да участва в поведение на принуда и да се опитва да промени статуквото в Източно и Южнокитайско море, около Тайван и в целия регион", каза Остин.

Изявлението критикува това, което нарече "провокативните" морски действия на Пекин, съвместните военни учения с Русия и бързото разширяване на арсенала от ядрени оръжия.

Пекин скастри САЩ да не подкрепят провокациите на Филипините в Южнокитайско море

Пекин скастри САЩ да не подкрепят провокациите на Филипините в Южнокитайско море

Пекин иска практически действия за защита на мира и стабилността в района

"Външната политика на Пекин се стреми да промени международния ред за своя собствена полза за сметка на другите", казаха министрите в изявлението си.

"Подобно поведение предизвиква сериозна загриженост за Алианса и цялата международна общност и представлява най-голямото стратегическо предизвикателство в Индо-тихоокеанския регион и извън него".

За първи път министрите обсъдиха и "разширено възпиране", термин, използван за описание на ангажимента на САЩ да използват своите ядрени сили за възпиране на атаки срещу съюзници.

Това е чувствителна тема в Япония, която настоява за неразпространение на ядрени оръжия и е единствената страна, претърпяла атаки с атомна бомба.

Страните обсъдиха засилване на разширеното възпиране за насърчаване на регионалната стабилност и възпиране на избухването на конфликт, според официална информация, която беше оскъдна на подробности.

"Намираме се в критичен момент. За да защитим цялостно съществуващия международен ред, трябва непрекъснато да укрепваме нашия съюз и да засилваме възпирането - силата", каза японският министър Камикава пред репортери в началото на разговорите.

Япония предоставя база на САЩ за проектиране на военна мощ в Азия приемайки 54 000 американски войници, стотици американски самолети и единствената ударна група от самолетоносачи на Вашингтон.

Япония се сближава с НАТО в името на световния мир

Япония се сближава с НАТО в името на световния мир

Страната е обезпокоена от задълбочаването на сътрудничеството на Русия с КНДР и Китай

Подтикната от нарастващата военна мощ на Китай и редовните ракетни изпитания от въоръжената с ядрено оръжие Северна Корея, през последните години Япония драматично се отклони от десетилетия следвоенен пацифизъм. През 2022 г. тя разкри план за удвояване на разходите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт.

Новото американско командване в Япония ще бъде ръководено от генерал с три звезди, а не от четиризвездния ранг, който Япония поиска, каза американски служител на брифинг преди разговорите. Изявлението не споменава това.

Съюзниците също така изразиха дълбока загриженост относно снабдяването на Русия с балистични ракети от Северна Корея, за да подпомогне войната й в Украйна и потенциала Москва да прехвърли на Пхенян оръжия за масово унищожение или технологии, свързани с ракети.

Северна Корея обеща да "унищожи напълно" враговете си в случай на война, съобщи севернокорейската държавна медия KCNA в неделя.

Остин и Кихара също се срещнаха с южнокорейския министър на отбраната Шин Уон-сик, като подписаха споразумение за "институционализиране" на тристранното сътрудничество чрез усилия като споделяне в реално време на данни за предупреждение за ракети от Северна Корея и съвместни военни учения.

Администрацията на Байдън настоява за по-задълбочено сътрудничество между Токио и Сеул, чиито обтегнати отношения датират от японската окупация на Корея през 1910-1945 г.

Тайван за евентуална атака от Китай: Дано всеки ден Си Дзинпин да си казва "не днес"

Тайван за евентуална атака от Китай: Дано всеки ден Си Дзинпин да си казва "не днес"

Тайпе трябва да разчита на себе си за отбрана

"Този ​​меморандум укрепва сътрудничеството между Япония, Съединените щати и Южна Корея, правейки нашето партньорство непоклатимо, независимо как се променя международната ситуация", каза Кихара пред репортери след тристранната среща.

Вашингтон също така иска да използва японската индустрия, за да помогне за облекчаване на натиска върху американските производители на оръжия, разтегнати от търсенето, породено от конфликтите в Украйна и Близкия изток.

Токио и Вашингтон се стремят към различни сътрудничества в тази област, включително напредък в усилията за съвместно производство на ракети, както и изграждане на устойчивост на веригата за доставки и улесняване на ремонта на кораби и самолети.

Въпреки това, един водещ проект - план за използване на японски заводи за увеличаване на производството на ракети за противовъздушна отбрана "Пейтриът" - се забавя поради недостиг на критичен компонент, произведен от Boeing, съобщи Reuters този месец.

След като напуснат Токио, Блинкън и Остин ще проведат преговори за сигурност с друг азиатски съюзник, Филипините, докато администрацията на Байдън се стреми да противодейства на все по-смелият Китай.

Блинкън се срещна с китайския си колега Ван И в Лаос в събота и повтори, че Вашингтон и неговите партньори искат да поддържат "свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион", според четене на срещата от САЩ.

Блинкън разговаря на четири очи с китайския си колега Ван И

Блинкън разговаря на четири очи с китайския си колега Ван И

Те присъстваха на фокусирания върху сигурността регионален форум на АСЕАН в събота в Лаос