Тайван трябва да разчита на себе си за отбрана и вероятно ще продължи да увеличава разходите и да модернизира армията си предвид заплахата, пред която е изправен от Китай. Това заяви външният министър Лин Чиа-лунг, цитиран от "Ройтерс".

Думите му в отговор на критики от Доналд Тръмп.

Бившият президент на САЩ и кандидат на републиканците в реванша с президента Джо Байдън тази седмица заяви, че "Тайван трябва да ни плаща за отбрана" и че островът е поел американския бизнес с полупроводници.

Съединените щати са най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия за Тайван, който Китай счита за своя територия. Въпреки липсата на официални дипломатически връзки Вашингтон е задължен по закон да осигури средствата за отбраната на острова.

Тайван обаче няма официално споразумение за отбрана със САЩ, каквото имат азиатските му съседи Япония и Южна Корея, тъй като Вашингтон прекрати предишен договор с Тайпе през 1979 г.

През 2022 г. Байдън разгневи Китай, заявявайки, че американските сили ще защитят Тайван в случай на китайска инвазия - отклонение от дългогодишната позиция на САЩ за "стратегическа неяснота".

Тайван не търси война с Китай и залага на отбраната

Тайван не търси война с Китай и залага на отбраната

Пекин бил този, който създава проблеми и провокира напрежението в Тайванския проток

Попитан за изказването на Тръмп, Лин посочи, че "ние му обръщаме голямо внимание", а отношенията между Тайван и САЩ се градят върху двупартийната подкрепа, на която Тайван се радва в Съединените щати.

"Мисля, че всички имат консенсус по основния въпрос, който е китайската заплаха", отбеляза Лин, който пое поста си на 20 май като част от кабинета на новоизбрания президент Лай Чинг-те.

"Всъщност по отношение на националната отбрана ние трябва да разчитаме на себе си - това е предпоставката. От началото на демократизацията на Тайван през последните 30 години ние стоим сами срещу заплахата от Китай", изтъкна той.

През последните осем години разходите за отбрана на Тайван са се удвоили и в момента са 2,5% от БВП, отчете Лин и изрази очакване те да продължат да нарастват.

Всички страни обаче трябва да "работят усилено", като се има предвид, че разходите за отбрана на Китай също нарастват, добави той.

Тайван притеснен, че Китай опитва да го "отхапе"

Тайван притеснен, че Китай опитва да го "отхапе"

Пекин иска да създаде ново нормално със своите военни учения и други ходове за оказване на натиск

Тайван реформира и армията си, напомни Лин и даде за пример удължаването на наборната повинност до една година от предишните четири месеца.

Правителството на Тайван превърна модернизацията на отбраната в приоритет, включително разработването на собствени подводници. То много пъти е подчертавало, че сигурността на острова е в собствените му ръце, особено предвид дипломатическата изолация на Тайпе.

Китай никога не се е отказал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, и е отхвърлял многократните предложения за преговори от Лай, когото Пекин нарича "сепаратист". Лай отхвърля териториалните претенции на Китай и изтъква, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си.

Лин заяви, че Тайван трябва да обръща внимание, но не и да бъде ограничаван от стогодишните цели на Китай.

"Трябва да сме подготвени да се изправим срещу евентуална китайска инвазия, но трябва да сме единни", настоя той.

"Надяваме се, че всяка сутрин, когато става Си Дзинпин, въпреки че има график за бъдещето, той да си казва "не днес" за нападение срещу Тайван", посочи Лин.

Китай ожесточава натиска срещу Тайван

Китай ожесточава натиска срещу Тайван

Балони, дронове и цивилни лодки са между двата противника