Китай обяви, че забележките и коментарите на САЩ по проблема със Северна Корея са "безотговорни" и трудни за разбиране, след като американският президент Доналд Тръмп постави под въпрос ролята на Пекин в разрешаването на кризата около разработването на ядрени оръжия от страна на Пхенян, съобщава "Ройтерс".

Говорителката на китайското външно министерство направи коментара на редовна пресконференция, добавяйки, че САЩ трябва да се вгледат в себе си, когато срещат трудности по този въпрос.

Тръмп "скочи" на Китай заради Северна Корея

Тръмп "скочи" на Китай заради Северна Корея

Пекин бави ядреното разоръжаване на Пхенян

Междувременно от китайското търговско министерство предупредиха САЩ, че предприемането на твърда линия и тормозът Китай да се предаде по отношение на търговията не работят, като в същото време изразиха убеждението си, че проблемите между двете страни могат да бъдат решени само чрез преговори на равнопоставена основа.

Търговското министерство подчерта, че Пекин ще поддържа комуникацията за следващия кръг от търговски преговори и изрази надежда, че Вашингтон ще може да вземе правилното решение за евентуални нови мита.

Китай ще се придържа към отварянето на икономиката си, независимо от това САЩ какви действия ще предприемат, но се надява, че може да поддържа тенденция на стабилна свободна търговия.

Китай скочи: Санкциите на САЩ срещу Русия не решават никакви проблеми

Китай скочи: Санкциите на САЩ срещу Русия не решават никакви проблеми

"Китай винаги е бил против едностранното използване на санкции"