Външното министерство на Китай обяви, че се противопоставя на решението на САЩ да наложат още санкции срещу Русия, тъй като подобни мерки "не могат да помогнат за разрешаването на проблеми".

"Китай винаги е бил против едностранното използване на санкции в международните отношения или заплахи за тяхното използване", изтъкна говорителят на китайското външно министерство, цитиран от световните информационни агенции.

От ведомството призоваха Москва и Вашингтон да "уредят съществуващите спорове чрез консултации и преговори, основани на принципите на равенство и взаимно уважение и съгласно общоприетите норми на международното право".

САЩ скочиха: Съдът на ООН нe е компетентен по казуса със санкциите срещу Иран

САЩ скочиха: Съдът на ООН нe е компетентен по казуса със санкциите срещу Иран

След като Иран се обърна към съда

Последният набор от санкции срещу Русия влезе в сила в понеделник, като те бяха отговора на Вашингтон за предполагаемото участие на Москва в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през март.

От своя страна Русия изтъква, че санкциите представляват опит за "подкопаване на международната структура в областта на контрола върху въоръженията и неразпространението на ядрени оръжия" и обеща да отговори.

Русия предупреди: Москва ще отговори на санкциите на САЩ реципрочно

Русия предупреди: Москва ще отговори на санкциите на САЩ реципрочно

"Ще продължим да действаме спокойно и прагматично"