САЩ са заявили на съдиите на ООН, че нямат пълномощия да се произнасят по искането на Техеран към тях да разпоредят отмяната на тежките американски санкции срещу Иран, съобщава "Франс прес".

Иран се зарече да победи противниците си в Белия дом

Иран се зарече да победи противниците си в Белия дом

Иран не се страхувал от Америка

Адвокатът на Държавния департамент на САЩ Дженифър Нюстед е изтъкнала пред съда в Хага, че договорът от 1955 г., съгласно който Иран оспори санкциите на САЩ, "не може... да даде основание за компетентност на този съд". Според Нюстед САЩ имали право да защитават националната си сигурност и други свои интереси

Международният съд изслушва Иран срещу санкциите на САЩ

Международният съд изслушва Иран срещу санкциите на САЩ

За Вашингтон делото е без стойност, а съдът иска САЩ да зачитат решенията

Иран пледира, че американският президент Доналд Тръмп е нарушил договора от 1955 г. с решението си да наложи отново санкциите, след като изтегли САЩ от ядреното споразумение с Техеран, сключено през 2015 г. 

САЩ и няколко други световни сили отмениха санкциите срещу Иран съгласно ядреното споразумение, което беше сключено след многогодишни дипломатически усилия. В замяна Техеран пое ангажименти да не се опитва да създава ядрени оръжия. 

Според Тръмп ядреното споразумение от 2015 г. не е сторило достатъчно за ограничаването на заплахата от Иран. Той изтегли САЩ от споразумението през май и започна повторното налагане на санкции през този месец.