Китай осъди преминаването на два германски военни кораба през Тайванския проток, заявявайки, че това увеличава рисковете за сигурността и изпраща "погрешен" сигнал, съобщава "Ройтерс".

Китайските сили са наблюдавали и предупредили плавателните съдове.

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия и твърди, че само той упражнява суверенитет и юрисдикция над протока. Както Съединените щати, така и Тайван пък заявяват, че проливът, през който минават около половината от световните контейнеровози - е международен воден път.

Командването на Източния театър на Народноосвободителната армия заяви, че преминаването на двата кораба - фрегата и снабдителен кораб - е "публично създаване на истерия" и китайският флот и военновъздушните сили са ги наблюдавали и изпращали предупреждения през цялото време.

"Поведението на германската страна увеличава рисковете за сигурността и изпраща погрешен сигнал. Войските на театъра са в повишена готовност през цялото време и ще противодействат решително на всички заплахи и провокации", подчертава се в изявлението.

Германски военни кораби в Тайванския проток раздразниха Китай

Германски военни кораби в Тайванския проток раздразниха Китай

Това бе първото подобно преминаване от две десетилетия насам

Посолството на Китай в Германия съобщи, че е подало оплакване до Берлин, заявявайки, че Тайван принадлежи на Китай - позиция, която демократично избраното правителство в Тайпе категорично отхвърля.

"Въпросът за Тайван не е въпрос на "свобода на корабоплаването", а на суверенитета и териториалната цялост на Китай", изтъкват от китайското посолство.

Тайванският проток е в китайски води "и изобщо няма т.нар."международни води".

Китай призовава Германия да избягва всяка "намеса", която би застрашила здравословното и стабилно развитие на двустранните отношения, добавя посолството.

Правителството на Тайван твърди, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Американски военни кораби преминават през протока веднъж на всеки два месеца, което разгневява Пекин, а някои съюзници на САЩ, като Канада и Великобритания, също са правили транзитни преплавания.

Военен кораб на САЩ премина през Тайванския проток и рагневи Китай

Военен кораб на САЩ премина през Тайванския проток и рагневи Китай

Това се случва седмици, преди президентът на Тайван да встъпи в длъжност

Китай, който никога не се е отказвал да използва сила, за да постави Тайван под свой контрол, през последните пет години засили военните действия около острова, включително организира военни игри.

По-рано днес бреговата охрана на Тайван съобщи, че отново е изпратила кораби, за да наблюдават четири кораба на китайската морска полиция, плаващи във води близо до контролираните от Тайван острови Кинмен, които се намират точно до бреговете на Китай.

Китайските кораби продължават да провокират и нарушават мира в протока, а бреговата охрана е решена да защитава суверенитета на Тайван, поддържайки принципите без провокации, без конфликти и без проява на слабост, посочват тайванските власти.

Китай критикува "провокацията" на САЩ в Тайванския проток

Китай критикува "провокацията" на САЩ в Тайванския проток

Китайската армия ще продължи да организира военни учения в региона