Китай разкритикува Съединените щати в четвъртък за създаването на "проблеми и провокации", след като американският флот премина с първия си военен кораб през чувствителния Тайвански проток след президентските и парламентарни избори на острова, предава "Ройтерс".

"Американските военни кораби и самолети причиниха проблеми и провокации на прага на Китай и извършиха широкомащабни, високочестотни дейности във водите и въздушното пространство около Китай", каза говорителят на китайското министерство на отбраната полковник Ву Чиен пред репортери на месечен брифинг.

Военноморските сили на САЩ съобщиха, че разрушителят USS John Finn е преминал през коридор в Тайванския проток, който е "отвъд териториалното море на всяка крайбрежна държава".

Ву каза, че реакцията на Китай да отблъсне кораба е "оправдана, разумна, професионална и сдържана".

Ву добави, че китайската армия ще "продължи да организира съответните военни операции" около Тайванския пролив редовно като част от своето обучение, тъй като анализаторите прогнозират чести учения в навечерието на встъпването в длъжност на новоизбрания президент на Тайван Уилям Лай през май.

Американска визита в Тайван

Американска визита в Тайван

Подкрепа срещу заплахата от Китай

На въпрос за евентуална среща между новоназначения китайски министър на отбраната Донг Джун и неговия американски колега, Ву каза, че Китай "проявява открито отношение към двустранните диалози на всички нива", без да потвърди планове за среща.

Китайските и американските военни проведоха двудневни разговори във Вашингтон по-рано този месец, след като и двете страни възобновиха военни контакти на високо ниво миналата есен. Представители на Пентагона казват, че комуникацията между двете държави е от ключово значение за предотвратяване на прерастването на грешни изчисления в конфликт.

Отделно относно плановете на Филипините да засилят строителството на оспорваните острови Спратли, Ву обвини Манила в "нарушаване на суверенитета на Китай и извършване на провокации в Южнокитайско море", докато е "в тайно споразумение с външни сили".

Относно индийско-китайския граничен спор Ву каза, че граничното напрежение е "проблем, останал от историята, а не цялостните отношения между Китай и Индия", и каза, че е "неразумно и неуместно" Ню Делхи да свързва въпроса с двустранните отношения .

Високопоставен индийски служител каза пред Ройтерс този месец, че Индия може да облекчи засиления си контрол върху китайските инвестиции, ако границата между двете страни остане мирна, първият сигнал, че четиригодишните ограничения могат да бъдат премахнати.

Китай също отрече, че е предоставил каквото и да било оръжие или оборудване за конфликта в Близкия изток , след съобщения, че израелските военни са открили бойци на Хамас, използващи китайско оръжие в ивицата Газа.

Новоизбраният президент на Тайван се надява подкрепата от САЩ да продължи

Новоизбраният президент на Тайван се надява подкрепата от САЩ да продължи

Правителството на Тайван продължава активно да отхвърля претенциите на Китай