Външното министерство на Китай настоя САЩ да спрат да оказват "неприемлив натиск" върху китайски компании и да работят за изграждането на по-добри отношения между двете страни.

От китайското ведомство също така заявиха на САЩ, че трябва да се откажат от "остарялата концепция за рисковани действия", според която са действали по времето на Студената война.

Тръмп: Европейският съюз е толкова вреден, колкото и Китай

Тръмп: Европейският съюз е толкова вреден, колкото и Китай

Митата могат да обхванат китайски стоки за 500 милиарда долара

"Призоваваме САЩ да спрат да правят неоснователни предположения и да упражняват неприемлив натиск върху китайските компании, да осигуряват честни условия за инвестиране на китайски компании, да се ангажират повече с укрепването на взаимното доверие и сътрудничество", изтъкна говорителят на китайското външно министерство по време на пресконференция, съобщават световните осведомителни агенции.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп предприе наскоро редица търговски мерки срещу Китай, включително налагане на мита върху китайски внос на стойност 50 млрд. долара. Американският държавен глава също така заплаши, че ще удари с мита китайски внос на стойност 500 млрд. долара, ако не бъде постигнато споразумение с Пекин.

Междувременно САЩ обявиха плановете си да засилят контрола върху чуждестранни придобивания на чувствителни технологии, но настояха, че Китай не е "набелязан" с тази политика.

ЕС и Китай обединени срещу търговския протекционизъм на САЩ

ЕС и Китай обединени срещу търговския протекционизъм на САЩ

Защитавата многостранната търговска система