Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел заяви, че китайският президент Си Дзинпин е "изяснил", че Пекин не предоставя оръжия на Русия, които тя да използва във войната в Украйна.

На среща между двамата в Пекин Си настоя, че ядрената заплаха в резултат на конфликта "не е приемлива и отговорна".

Китайският лидер призова за преговори за политическо решение на конфликта в Украйна, съобщава "Асошиейтед прес".

По негови думи "разрешаването на украинската криза с политически средства е в най-голям интерес за Европа и от общ интерес на всички страни в Евразия".

При настоящите условия трябва да избягваме ескалацията и разширяване на кризата и да работим за мир, категоричен бе той.

Китай обаче многократно е правил подобни изявления в миналото, като същевременно отказва да осъди руската инвазия и критикува санкциите срещу Москва.

ЕС няма да поставя Китай на нивото на Русия

ЕС няма да поставя Китай на нивото на Русия

Много страни членки имат силни икономически отношения с Пекин, напомня Борел

Седмици преди началото на войната Си и руският лидер Владимир Путин потвърдиха "неограничените си отношения". Същевременно Пекин увеличи покупките на петрол от Русия, а военновъздушните сили на двете страни проведоха съвместни учения тази седмица.

Говорител на Мишел заяви, че той е подчертал, че ЕС разчита на Китай, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, да призове Русия да зачита основните принципи на Хартата на ООН и да допринесе за прекратяване на бруталното унищожение и окупация на Русия.

Представители на ЕС поясниха, че еднодневното посещение на Мишел е имало за цел да намери баланс между желанието на Съюза за повече износ за Китай и необходимостта да бъде твърд с Пекин в защитата на демокрацията и основните свободи.

До къде би стигнал Китай, за да помогне на Путин

До къде би стигнал Китай, за да помогне на Путин

Понякога трудностите заздравяват партньорството

През последните години, когато Китай увеличи влиянието си в световен мащаб, ЕС започна все повече да гледа на страната като на стратегически съперник.

Визитата на Мишел също е възможност за 27-членния блок да покаже единен фронт, след като германският канцлер Олиаф Шолц направи самостоятелно посещение в Китай в началото на ноември.

По време на това пътуване Шолц призова Китай да упражни влиянието си върху Русия и изрази опасения за човешките права. Мишел ще се опита да надгради тези дискусии в момент, когато ЕС се стреми да отстоява позициите си срещу все по-настоятелния и авторитарен Китай.

На пресконференцията в Пекин Мишел посочи и че той и Си са се договорили за по-нататъшен диалог относно правата на човека на фона на протестите срещу COVID блокадите в Китай. Лидерът на съвета на ЕС повтори, че европейските компании са готови да предоставят ваксини срещу COVID-19 на Китай, ако това бъде поискано.

Има ли шанс Западът срещу руско-китайската мечка-дракон?

Има ли шанс Западът срещу руско-китайската мечка-дракон?

Преразглеждането на международния ред, което вече е в ход, поставя въпроса ще бъде ли изпълнен социалният договор на демокрациите и няма ли да се наложи западният свят да преформулира концепцията си за демокрация