Китай разшири блокирането си в районите на западния мегаград Чънду и нареди повече масови тестове там от неделя, докато се опитва да овладее огнището на Covid-19.

Мерките за контрол са удължени за поне три дни, съобщи "Блумбърг".

Други области също обявиха трети кръг от тестове за Covid-19 в неделя.

В национален мащаб Китай съобщи за 1673 местни случая на Covid-19 за събота, включително 1359 безсимптомни.

Китай блокира 21-милионен град заради Covid

Китай блокира 21-милионен град заради Covid

Само на един човек на домакинство е позволено да пазарува продукти от първа необходимост

Припомняме, че на около 21 милиона души бе наредено да останат на закрито, като само на един човек на домакинство е позволено да пазарува продукти от първа необходимост.

Политиките на Китай за Covid изискват градовете да въведат строги блокировки - дори ако се докладват само няколко случая.

Въпреки това стремежът на Пекин да осигури "нулев Covid" е обвинен в задушаване на икономическия растеж и предизвика рядко обществено несъгласие от гражданите в Китай.

Страната е разположила набор от специфични за града мерки за превенция на Covid, след като първоначалната вълна от вируса удари Ухан през 2019 г.

Китай е последната голяма икономика в света, която се опитва да елиминира напълно огнищата на Covid, като твърди, че това е необходимо, за да се предотвратят по-широки вълни от вируса, които могат да претоварят болниците.

Страната официално е регистрирала по-малко от 15 000 смъртни случая от началото на пандемията, според университета Джон Хопкинс.